‘Ova zemlja treba naći mir, a ne baviti se historijom oko koje se političari ne slažu’

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao će se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokkeom Rasmussenom u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Nakon radnog sastanka delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske upriličena je konferencija za novinare ministara Konakovića i Rasmussena.

Lars Lokke se zahvalio na gostoprimistvu i naglasio je da mu drago što je došao u posjetu BiH.

“Ja vjerujem u budućnost Bosne i Hercegovine. Meni je drago što je došlo do pozitivnih koraka u protekloj godini u BiH, imamo novu vladu koja je uspostavljena u najkraćem roku, brinu me pokušaji podrivanja stabilnosti BiH. Moramo zajedno raditi na borbi protiv destruktivnog ponašanja. Danaska je posvrećena osiguranju mira i siigurnosti Zapadnog Balkana. Danska je posvećena samostalnosti BiH”

Čestitao je BiH na statusu kandidata u Eurpskoj uniji.

“Još je dosta posla pred nama, potrebna je ustavna reforma, 14 ključnih prioriteta. Drago mi je da ste usvojili pet od 14 zakona u Parlamentu BiH. Pozvao bih bh. lidere da se uključe u ovaj proces”, izjavio je.

Govorili su i o ruskoj agresiji na BiH, i da je neophodno da vrše pritisak na Rusiju, te da pružaju podršku Ukrajini.

Konaković je poručio da je važno slušati poruke o drugačijoj politici proširenja EU, te da zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ova priča ima drugačije okolnosti.

“BiH pokušava isporučiti što više obaveza iz 14 prioriteta kako bi se približili velikoj porodici Europskoj uniji. Kako bi ova zemlja mogla naći svoj mir i baviti se budućnosti, a ne historijom oko koje se mi političari uglavnom ne slažemo”, izjavio je Konaković.

Najavio je i svoju posjetu Danskoj.

“Pet zakona koji smo usvojili, vidljivi su pomaci i istovremeno imamo strahove i dileme koje dolaze iz skupštine entiteta RS. Taj ruski uticaj u BiH pravi problem u BiH i toga bi trebali biti svjesni sve kolege u EU. Zbog toga ne bi trebali biti kažnjeni svi građani BiH”, dodao je Konaković.

Dodao je da je naveći problem odlazak najsposobnijeg kadra iz države, te da žele zadržati ljude u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da nema nikakve informacije o rekonstrukciji vlade Kantona Sarajeva.

“Podnošenje ostavke nije dobra opcija, ako bi pala vlada zbog dva ministra, onda nema smisla”, dodao je.

Iz NiP-a su saopštili da su CiK-u poslali instrukcije za smjenu Mandića.

“Pokazali smo da to nije poremetili odnose unutar koalicije. Sam sam imao prigovore na njegov rad, a svi znaju da nisam bio za njegov opoziv. Bolje bi bilo da su se svi fokusirali na rad nego u tu sagu”, izjavio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79