Ovaj bh. grad je prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75+ u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu, te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranja provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Na ovaj način će se elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu prijema vakcine i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.

Za N1 govori Šef tima za imunizaciju Zeničko- dobojskog kantona, dr. Alis Kozica.

N1: Koliko vakcina je raspodjeljeno u Zeničko – dobojskom koliko vakcina raspolaže ZDK?

Kozlica: Do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za svoje zaposlenike, a domovi zdravlja za imunizaciju i građana, te starački domovi, dva u Zenica, po jedan u Usori i Žepču), podijeljeno oko 6.600 vakcina. Tokom vikenda i početkom sedmice očekujemo da su sve raspoređene vakcine upotrijebljene. Vakcine su, redom, stizale, proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa.

Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača. U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBIH koji nam dostavlja vakcine za dalju distribuciju domovima zdravlja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79