Ovaj musliman bio je strah i trepet beogradskog podzemlja, a život je završio tragično

Jusuf Jusa Bulić je bio poznati srbijanski kriminalac, član klana Ljubomira Magaša poznatijeg pod nadimkom Ljuba Zemunac i vlasnik fudbalskog kluba Železnik.

Bulić je kriminalom počeo da se bavi početkom sedamdesetih godina kada je zajedno sa Ljubomirom Magašem i Radetom Ćaldovićem otišao u Italiju. U Italiji je upoznao mnoge beogradske prestupnike poput Željka Ražnatovića, Đorđa Božovića i mnoge druge. Na kraju je postao dio grupe i jedan od najbližih saradnika Ljubomira Magaša.

Za 2 sata 54 novčanika

Prije “zvaničnih” početaka bavljenja kriminalom Bulić je imao izlete u takozvani “laki” kriminal o čemu svjedoči i do sada neobjavljena anegdota koju je otkrio Mladen Radulović gostujući u emisiji “Na mjestu zločina” sa Mašanom Lekićem na TV Prva.

Naime, Jusa se otisnuo u laki kriminal prije nego što je napunio 18 godina. Motiv je bio u neku ruku sportski…
Bulić, koji je tada imao samo 16 godina, sa svojim “kolegama” Ljubom Zemuncem i izvjesnim Šiljom riješio je da ode na bokserski meč, gdje se za titulu prvaka sveta borio tada već čuveni Muhamed Ali. Trojici mladih prestupnika ovaj cilj se uopšte nije činio nedostižnim, iako se održavao u dalekoj Americi. Jusa se, sa svoja dva druga, uputio u Trst kako bi “zaradili” novac, a plan je bio da direktno iz Italije odlete u Ameriku. Tada su postigli jedan od svjetskih džeparoških rekorda. Bili su snažno motivisani, pa su za samo sat-dva ukrali 54 novčanika. Ipak, policija je brzo uhapsila maloljetne razbojnike i deportovala ih u Jugoslaviju, a Mumamed Ali ostao je samo san – navodi se.

Ozbiljni kriminal

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom imao je početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole Godinu dana kasnije na zahtjev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana potjernica, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču dana 27. oktobra. 1978. u kafiću „Hautpost“. Na potjernici sem Jusinog imena bila su imena i njegovih najbližih saradnika Ljubomira Magaša i Radeta Ćaldovića. Dok se nalazio u bjekstvu, uhapšen je u pljački katedrale u Kelnu ali pošto je austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića, Bulić i Ćaldović su izašli iz zatvora u Beču a Bulić je otišao kod Magaša u London. Poslije odlaska iz Londona Jusa Bulić se nastanio u Frankfurtu, gdje je osamdesetih godina postao sastavni dio klana Ljube Zemunca.

Povratak u Srbiju

Jusuf Bulić je kao dio klana Ljube Zemunca učestvovao u organiziranju reketarenja po Frankfurtu i drugim kriminalnim aktivnostima. Kada je 10. novembra 1986. godine Goran Vuković zvani Majmun ubio Magaša, Bulić se odlučio vratiti u Jugoslaviju. Po dolasku u zemlju Jusa je odlučio da se bavi biznisom. Otkupio je najprije kafanu „Zona Zamfirova“, zatim kockarnicu „Ruski car“ i još nekoliko kasina u Beogradu i unutrašnjosti. Nakon izvjesnog vremena nastanio se sa porodicom u Željezniku, gdje je otkupio sportsku kladionicu, kao i još nekoliko kafića.

Ipak domaćoj javnosti postao je najpoznatiji kada je otkupio FK Železnik Beograd, kojeg je za kratko vrijeme doveo u prvu saveznu ligu omogućivši klubu da igra utakmice protiv velikana kao što su Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

No, njegov sportski biznis nije bio dugog vijeka. Ubijen je 4.marta 1998. godine oko 18.50 sati na Novom Beogradu, ispred kafića „22“ u Ulici Omladinskih brigada. Pored njega ubijeni su njegov tjelohranitelj Nenad Raščanin, i prijatelj Petar Vujačić, takođe sportski funkcioner „Železnika“, a ranjeni su njegov brat Muka Bulić i slučajno zatečeni gost kafića Dragoslav Perić prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79