Ovaj sarajevski student može odlučiti ko je izborni pobjednik u Crnoj Gori?!

Broj osvojenih mandata vlasti i opozicije pokazuje da će bukvalno jedna ruka odlučivati. U parlamentu koji ima 81 zastupničko mjesto tražit će se vaga. A tas na vagi bi kako stvari stoje mogao biti Dritan Abazović sa svoja četiri zastupnika.

Abazović je mladi političar (1985) koji je završio studij politologije u Sarajevu, a već ima pristojno političko iskustvo u Crnoj Gori.

Trenutna matematika kaže da prosrpski Demokratski front ima 27 mandata, Demokrate 10 te URA četiri mandata. Ukoliko naprave pakt to bi trebalo biti dovoljno za vlast. Ipak, Abazović koji će očito diktirati tempo s obzirom da predstavlja vagu zalaže se za formiranje ekpertske vlade.

“Ne interesuju nas procenti, ako bude do nas Crna Gora će dobiti ekspertsku vladu, bez političara, sa stručnjacima većinske Crne Gore koja vapi za promjenama”, poručio je Abazović sa jednog od predizbornih mitinga u Ulcinju.

Demokratski front i Demokrate su protiv članstva u NATO-u, ali prve reakcije crnogorskih analitičara govore da “velike” teme poput NATO-a ili EU puta neće biti na početku prioritet, a naročito jer u obzir treba uzeti stav URA-e o euro-atlanskim integracijama.

Ipak, ne treba isključiti ni opciju da vlast formira DPS Mile Đukanovića, koji trenutno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima ima 40 mandata. Profesor međunarodnih odnosa iz Zagreba Dejan Jović na Twitteru je kratko komentirao izbore u Crnoj Gori te naglasio da bez obzir ana uspjeh opozicije ne treba isključiti i zanemariti poziciju Đukanovića.

“Ne treba zaboraviti da on ostaje predsjednik Republike, a da će vlada biti politički heterogena, a ako premijer bude ‘ekspert’ bez političke težine Milo nije bez šanse da ih blokira. A prema vani izgleda dobro da je vlast promijenjena”, istakao je Jović.

Abazoviću će, barem prema dosadašnjem političkom angažmanu prioritet biti borba protiv kriminala, korupcije. Drugim riječima teško je očekivati da bi Abazović mogao koketirati sa pitanjima kao što je NATO.

U konačnici, praktično je moguće i čak i izvjesno da Đukanović ne formira vlast, ali je također izvjesno da, barem za sada prozapadne vrijednosti poput EU i NATO-a ne bi trebale doći u pitanje s obzirom na političku težinu koju nose. Ono što jeste problematično je da je proruski i prosrbijanski utjecaj u Crnoj Gori ohrabren, što dugoročno može utjecati i na regiju prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79