Ovaj test platite prilikom tehničkog pregleda, gdje završavaju sredstva?

Za ekotest koji se prilikom tehničkog pregleda radi na vašem vozilu u FBiH izdvajate 30 konvertibilnih maraka. Vlasnik dobija potvrdu s podacima, a vozilo, neovisno o euro normi, izlazi na ulicu. Ovakva cijena, previsoka je za obični papir s podacima o zagađujućim materijama koje proizvodi vaš automobil, smatra struka.

To vam govori bitno je naplatiti neku uslugu, a šta su posljedice naplate te usluge po staniovništvo, ima li efekata to niko ne zna, dakle nema, ja kažem da tu nema zasigurno.”, ističe sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

Sve to dovoljno je za reviziju, smatra Kovačević. Riječ je, dodaje, o sredstvima koja su prije svega namijenjena saobraćaju, ali i zdravlju građana, i kao takva bi i trebala da se vrate.

Da se vrate prije svega kroz istraživanja, da vidimo koja su to istraživanja, s s druge strane da vidimo programe i projekte koji su to realizovani, i da vidimo šta su efekti tih projekata i programa, nažalost ništa od toga nemamo i ne vidimo – napominje Kovačević.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija smo zato pitali za šta odlaze sredstva namijenjena za zaštitu okoliša, te koliko sredstava je prikupljeno. Nismo dobili očekivani odgovor.

Dio novca koje su prikupile stanice tehničkog pregleda vozila raspoređuje se tako što 90% sredstava ostaje na stanici tehničkog pregleda vozila, 8% pripada stručnoj instituciji koja obavlja stručni nadzor i pruža stručnu podršku svim učesnicima u sustavu tehničkog pregleda vozila, 1% pripada Proračunu Federacije BiH i 1% Proračunu županije u kojem se stanica nalazi. Sredstva su namijenjena za kontinuirano ulaganje i modernizaciju opreme, kao i cijelog sustava kontrole tehničke ispravnosti vozila.” rekli su nam iz ministarstva prometa i komunikacija.

Vlast je izgleda debelo plaćena za svoj nerad koji je doveo do ovakvog stanja. Kad zagusti, onda počinje uvjetovati građane koji nemaju alternativu. Kada naredni put budete odlučivali o mjerama uzbune, zapitajte se, gospodo, radite li vi kako treba? Nadležni su dopustili da je na ulicama najviše starih automobila, da se ubiru milioni maraka, a da isti novac ne ide za rješavanje najvećeg problema – zagađenog zraka.

Javni gradski prijevoz nikad nije bio u lošijem stanju. Žrtve nerada su mala djeca, trudnice, stari hronični bolesnici za koje ovolike koncentracije zagađujućih materija mogu biti kobne, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79