Ovako će izgledati Hajdučka vrata ako se nastavi sa neodgovornim ponašanjem

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice, koji je prirodni spomenik BiH i jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje, poznat kao Hajdučka vrata, lako može biti srušen.
Ovo naglašavaju iz Planinarskog saveza HB, iz kojeg navode da će u slučaju rušenja u pitanju biti ljudski faktor.

“Ono što je priroda stvarala vijekovima uništit će čovjek“, ističu iz planinarskog saveza.

Tvrde da bi uzrok vjerovatno moglo biti neodgovorno ponašanje pojedinaca koji se se u želji za što ljepšom fotografijom, penju po gornjem rubu prstena i uništavaju krhke stijene od kojih je sačinjen na daleko prepoznatljivi prsten.

Ignorirali upozorenja GSS-ovaca pa se popeli motorima na Hajdučka vrata i oštetili ih, sve se dešavalo naočigled 30 planinara!

Hajdučka vrata su kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine na planini Čvrsnica i godišnje ga posjeti na hiljade planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se sa njegove lokacije pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova” trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79