Ovako izgleda smjena sa sarajevskim presretačima: “Lovili” smo nesavjesne vozače”

Stravične saobraćajne nesreće koje se svako malo događaju na ulicama Sarajeva za posljedicu, nažalost, imaju i žrtve, nerijetko najranjiviju kategoriju u saobraćaju – pješake.

Prvi na ‘udaru’, po nekom nepisanom pravilu, budu sarajevski policajci, a najveći dio tereta pada ‘na leđa’ Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, iz koje navode da su u prva četiri mjeseca ove godine iz saobraćaja isključili 253 vozača jer su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola te su istovremeno oduzeli privremeno 197 vozačkih dozvola.

Ističu da na dnevnom nivou sankcionišu na desetine vozača i zbog nedozvoljene brzine, što je, uz alkohol, najčešći uzrok teških saobraćajnih nesreća piše RadioSarajevo.

Brojne kontrole

Ključna uloga i najjače oružje saobraćajne policije u ‘lovu’ na nesavjesne vozače, osim stacioniranih i pokretnih ručnih radara, jesu policijski presretači. To se pogotovo odnosi na noćnu moru bahatih vozača i trkača – T-Roc, koji je opremljen jednim od najsavremenijih radarskih sistema.

MUP KS raspolaže sa dva ovakva vozila, koji skoro neprekidno plove bh. prijestolnicom, a u jednom takvom boravila je ekipa portala Radiosarajevo.ba u noćnoj smjeni.

Iako mnogi očekuju da presretač ima i višak konjskih snaga, ovaj model vozila pokreće 1.6 turbodizelski motor, koji i više nego dobro obavlja posao na glavnim gradskim saobraćajnicama na potezu Baščaršija – Ilidža. Međutim, ovaj presretač se ne oslanja na brzinu, već na umjetnu inteligenciju. Najjači atribut ovog vozila leži u radarskom sistemu – Ekin patrol G2.

O kakvom radarskom sistemu se radi najbolje govori podatak da, uz svu prateću opremu, košta više nego samo vozilo te da se identičan sistem koristi i u mnogo uređenijim i, ako hoćete, bogatijim zemljama.

Zašto u ovom slučaju brzina vozila nije bitna? Policajci praktično ne moraju ni da budu u pokretu. Dovoljno je da parkiraju vozilo na proširenje ili u zaustavnu traku na autoputu, podese ograničenje brzine na tom dijelu kolovoza, a ostalo završava sistem koji fotografiše vozilo i registarsku oznaku ukoliko vozač prekorači više od deset kilometara na sat u odnosu na dozvoljenu brzinu, što je ujedno gornji prag tolerancije i kada se radi o drugim radarima.

Ipak, što zbog mijenjanja lokacije, što zbog toga jer vozači putem društvenih mreža i viber grupa upozoravaju ostale vozače gdje se nalaze presretači, dosta vremena provode i na točkovima u pokretu. Policajci su u pokretu i zbog činjenice što sankcionišu vozače koji svojim radnjama, najčešće naglim i opasnim prestrojavanjima bez upotrebe žmigavaca, ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

“Pojačane kontrole koje smo provodili u posljednje vrijeme, u saradnji s kolegama iz nadležnih policijskih uprava, mnogo su poboljšali sigurnost saobraćaja u gradu. Prije smo znali za jednu smjenu sanskcionisati 20 i više vozača, a sada je taj broj daleko manji”, pričaju nam policajci dok se vozimo glavnom saobraćajnicom u pravcu Baščaršije.

Naši domaćini otkrili su nam da je bilo slučajeva kada su vozači divljali gradom.
Policijski presretač

Najveća brzina koju smo imali u gradu bila je čak 110 kilometara na sat. Na autoputu bilo je slučajeva, 150, 160 pa i 180 kilometara na sat”, kažu policajci.

Ugodno ćaskanje prekida šef smjene koji naše domaćine obaviještava da iz pravca Ilidže nailazi Alfa Romeo te da “vozač divlja”.

“Građani često pozovu operativni centar i daju korisne informacije, takav je slučaj i ovog puta”, priča nam policajac dok užurbano krećemo prema jednom proširenju, gdje prave ‘sačekušu’.

U međuvremenu nailazi Mazda, radarski sistem je uočio prekoračenje brzine i krećemo u akciju. U blizini GRAS-a sustižemo vozilo. Policajci pale svjetlosne i zvučne signalizacije. Vozač, koji se kretao 71 kilometar na sat, sankcionisan je s 50 KM, pa krećemo dalje.

Cijeli tekst pročitajte na portalu RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79