Ovako izgledaju kuće hrvatskih porodica u Republici Srpskoj: Ove godine niti jedna nije obnovljena

Predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine gospodin Francisko Brdarić obratio se portalu Crna-Hronika sa informaciju kako se brine za Hrvate u Republici Srpksoj.

Dvije godine skoro prošlo nakon objave javnog poziva u Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice u Sarajevu se pretvorila u birokratiziranu kaljužu. Žao mi je što to tako sporo ide i što ne surađuju. Nešto ovdje ne štima. Ako je za dvije godine obnovljeno samo dvije kuće, to je sramota.

Zašto Hrvatima i katolicima na području RS-a nije odobren niti jedan ugovor za obnovu kuća u 2022/23 godini?

Apliciralo:

  • 57 Hrvata iz Dervente, odobreno dvije kuće.
  • 5 Hrvata iz Modriče, nije odobrena niti jedna.
  • 19 Hrvata iz Doboja, nije odobrena niti jedna.
  • 2 Hrvata iz Vukosavlja – Pećnik, nije odobrena niti jedna.
  • 2 Hrvata iz Broda, jedan ugovor poništen, jedan skinut sa liste preliminarne.

Ista situacija Tesliću, Šamcu, Gradiški, Kotor Varoši. U ponedjeljak je u Sl. Brodu se održala konferencija , na kojoj su predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine Francisko Brdarić , i raseljene osobe govorili o nepostojećoj obnovi na području Modriče, Vukosavlja, Broda, Dervente, Šamca, Teslića i Doboja.

Što se tiče Goražda, Kladnja, Vogošće, država Bosna i Hercegovina ima primopredaju obnovljenih stanova i primopredaju ključeva. Dok za Posavinu država po javnom pozivu 2022 /23 godinu obnovila dvije kuće u Derventi , u drugim općinama ništa, Modriča, Vukosavlje, Doboj, Brod, s okolnim hrvatskim selima ništa od obnove. To sve govori o tome koliko smo zadovoljni obnovom i da obnova zapravo u entitetu Republika Srpska za Hrvate nije ni krenula.

Za razliku od zgrada koje se grade u Goraždu, Vogoši, Kladnju.. Kada pitamo odgovorne zašto je tome tako, od njih nismo dobili četiri mjeseca nikakav odgovor.

Skoro dvije godine od objave javnog poziva, obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu. Odgovorni sudionici u obnovi prebacuju odgovornost jedni na druge. Pa tako određene institucije prebacuje odgovornost na druge . I tako ljudi gledaju taj igrokaz u kojem se oni hvale sa čak dvije obnovljene kuće na području Posavine , upozorio je predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić .

Želimo da oni koji su odgovorni za obnovu preuzmu odgovornost, da se obnova pokrene na području Modriče, Dervente, Teslića, Šamca, Vukosavlja, Broda i Doboja i da obiteljska imanja koja su najviša uništena na području entiteta RS da to konačno krene, projekte u poljoprivredi, i zapošljavanju povratnika nisu niti krenuli. 28 godina je puno previše vremena za nešto što je davno trebalo krenuti, rekao je predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine Francisko Brdarić Republika Hrvatska, Sl. Brod

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79