Ove kineske lutke su veoma opasne i povučene su sa bh. tržišta

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja, a nakon hemijske analize 6. decembra, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) s liste ftalata na koje se odnose ograničenja

Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) na mjestu carinjenja Tuzla je 22. novembra, u toku redovnog pregleda pri uvozu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački-seta lutki pod nazivom “Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja, a nakon hemijske analize 6. decembra, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) s liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj: 04/10).

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolisana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP) ne ispunjava propisane paramentre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, kao takva ne može uvesti niti staviti u promet u skladu s čl. 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni glasnik RBiH“ broj: 2/92, 13/94).

Shodno navedenom, zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 180 dječijih igračaka – seta lutki pod nazivom “Camaner Fashion Style“ i, istovremeno, naređeno njeno uništavanje, saopćeno je iz FUZIP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79