Ove zemlje prve na svijetu uvode četverodnevnu radnu sedmicu!

“S četverodnevnom radnom sedmicom (32 sata), ulazimo u debatu ovih vremena”, rekao je Said Iñigo Errejón iz stranke Más País na Twitteru. ” Došlo je vrijeme za ovu ideju.”

Ovu su temu već pokrenuli Novi Zeland i Njemačka s ciljem povećanja produktivnosti, poboljšanja mentalnog zdravlja i očuvanja okoliša.

Guardian prenosi da je Errejón također izjavio da je “Španija jedna od zemalja gdje zaposlenici rade više od europskog prosjeka” i da “stoji pri tome da više radnih sati znači bolje odrađen posao.”

Detalji ovog projekta se još dogovaraju, no prijedlog stranke Más País je da traje 3 godine i da se uključene tvrtke financira s 50 miliona eura kako bi uspjeli smanjiti radne sate s minimalnim rizikom.

“S ovim budžetom, mogli bismo u projekt uključiti oko 200 kompanija koje ukupno zapošljavaju između 3.000 i 6.000 ljudi”, rekao je Héctor Tejero.

Španija će biti prva zemlja koja testira četverodnevnu radnu sedmicu na ovom nivou, iako su za istu akciju potporu pokazale razne europske zemlje. Premijer Novog Zelanda smatra da bi četverodnevna radna sedmica mogla pomoći zemljama u oporavku od Covid-19 pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79