Ovi proizvodi se nalaze na tržištu BiH i opasni su za korištenje

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine nakon kontrole objavila je nove proizvode opasne za korištenje, a jedan od njih namijenjen je za djecu.

Naime, na listi Agencije našla dječija stolica za hranjenje koja, kako navode predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti prema naprijed tokom upotrebe.

Zemlja porijekla je Turska, a proizvodi ih Dolu Oyuncak. Uvoznik je FIS d.o.o. Vitez.

Kako navode iz Agencije ova stolica ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018.

Također ističu kako je proizvođač poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača, uništavanja ove dječije stolice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje u kojoj su i kupili, saopćeno je iz Agencije.

Još jedan od proizvoda koji, kako navode iz Agencije nije siguran a nalazi se na tržištu u BiH jeste biciklistička kaciga Honghui 16T27-250.

Proizvođač je Yongan International Trading Kina, a uvoznik FIS d.o.o. Vitez.Iz agencije navode da navedeni proizvod nije usklađen sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj i da ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 1078+A1:2013.

Nedovoljna apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda, uređaj za stezanje nije kompletan, nepotpuno označavanje proizvoda, nedostaje obavezno upozorenje na proizvodu i pakovanju, nepotpune obavezne informacije uz proizvod. Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda, razlozi su zbog koji je proizvod nesiguran za korištenje i koje navode iz Agencije uz napomenu potrošačima da se savjetuje da kacigu prestanu koristiti i vrateje uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su je i kupili, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments