Ovi savjeti će vam pomoći da vam automobil što duže traje kao nov

Iako vam se čini da ne možete mnogo toga učiniti zbog starosti vašeg vozila, možete primijeniti savjete koji će ga duže očuvati i utjecati na to da bude funkcionalniji.

(VIDEO) Izazvao tešku nesreću: Vozač kamiona životom mogao platiti svoju bahatost

Ako ste vlasnik starog automobila koji ne želite prodati, jer ne možete kupiti novi, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ga što duže održali u životu. Neke trikove vjerojatno već i sami znate, ali možete primijeniti još njih kako biste sebi znatno olakšali i život i vožnju, piše Mashviral.

Tri najvažnije stvari koje morate učiniti kako biste očuvali svoje vozilo su sljedeće:

Sve što se tiče održavanja automobila obavite na vrijeme – pregled, generalku, zamjenu ulja i slično.
Popravite dijelove čim se pokvare.
Uvijek vozite pažljivo dok motor ne dostigne operativnu temperaturu.

Osim ove tri stvari, bilo bi dobro znati i trikove koji slijede.

Isključite klimu, grijanje i ventilaciju prije nego što krenete

Paljenje automobila zahtijeva mnogo energije. Ako su klima, grijanje i ventilacija uključeni, potrebno je još više energije. Neki noviji automobili imaju sustave koji automatski zaustavljaju sporedne procese tijekom paljenja automobila, ali na većini se ovo mora ručno napraviti i to prije paljenja automobila.

Zimi su krađe automobila češće jer vozači zaboravljaju banalnu stvar

Obraćajte pažnju na to koji auto vidite u retrovizoru

Automobili obično imaju drugačije nužno odstojanje za kočenje, pa zato uvijek obraćajte pažnju na to koje vozilo je iza vas. Na primjer, ako je iza vas BMW, možete se opustiti, jer on ima velike kočnice i tehnologiju za izbjegavanje sudara. Ali ako je iza vas neki stari i neugledni automobil, držite ga na oku, kako zbog potencijalno slabih kočnica ne bi došlo do sudara.

Pazite na upozorenja drugih dok ste na putu

“Ako ne možeš vidjeti moje retrovizore, ni ja ne vidim tebe”, jedan je od znakova koje možete vidjeti na zadnjem staklu automobila. Dakle, imajte da umu da ako u retrovizoru ispred vašeg ne vidite lice vozača, ni on vas najvjerojatnije ne vidi. Ali imajte na umu da ovo nije jedino upozorenje koje možete pročitati, pa držite “četvero očiju otvorenih”.

Taktičko parkiranje

Psiholozi objasnili zašto tako uživamo u pjevanju dok vozimo

Parkirajte se na mjesta gdje nema mnogo prolaznika i djece kako vam neko od njih ne bi oštetio automobil. Izbjegavajte škole i parkove, osim ako tu nije jedino slobodno mjesto.

Trudite se ne okretati volan do kraja

Mnogi stariji automobili i dalje imaju hidraulično upravljanje. To znači da pumpe ispumpavaju tekućinu kako bi usmjerile prednje kotače da se okreću u pravcu okretanja volana. Što više okrećete, pumpe jače rade, pa se brže kvare. Srećom, nećete morati često okretati volan do kraja, a ako oštetite pumpe, onda će se to odmah osjetiti po težini okretanja i buci prilikom svakog skretanja, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79