Ovi zastupnici su bili suzdržani i protiv povećanja plaća u realnom sektoru do 400 KM.

Almedin Aliefendić (SDA) zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvao je predsjedavajuću ovog doma Mirjanu Marinković-Lepić da na narednoj sjednici uvrsti na dnevni red izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak čijim usvajanjem bi se omogućilo povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM.

Ovi zakoni nisu uvršteni na dnevni red posljednje sjednice jer su iz parlamentarne većine kod glasanja bili suzdržani dok su zastupnici SDA, DF, SBiH i NES glasali za uvrštavanje zakona u dnevni red.

– Prema autentičnom snimku na fotografiji ispod dostavljamo dokaz kako su glasali svi zastupnici o ovom važnom pitanju – napisao je Aliefendić.

Naime, Klubovi SBiH i NES su uputili zahtjev za dopunu dnevnog reda sa ove dvije tačke piše Faktor.

– Na dnevni red 3. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održane 6. 7. 2023. nisu uvršteni zakoni kojima bi se omogućilo povećanje plaće radnicima do 400 KM. Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

Istine radi, Klubovi SBiH-a i NES-a uputili su zahtjev za dopunom dnevnog reda kako bi zastupnici mogli razmatrati ove zakone. Međutim, za njihovo uvrštavanje na dnevni red glasali su zastupnici SDA, DF, SBiH i NES-a, što nije bilo dovoljno jer su zastupnici Trojke (SDP, NiP i NS), HDZ, PDA i nezavisni zastupnici bili suzdržani – navodi Aliefendić i dodaje:

– S tim u vezi, još jednom svjedočimo lažnim politikama i krajnjoj namjeri vlasti ili vladajuće koalicije prema radnicima kojima su ovom prilikom uskratili mogućnost povećanja plaća do 400 KM. Pozivamo predsjedavajuću da na narednu sjednicu uvrsti pomenute zakone i omogući poslodavcima povećanje plaća kao odgovor na uvećane troškove života prouzrokovane inflatornim kretanjem na tržištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79