Ovih šest grešaka uništava Vaš automobil

Biti vlasnikom automobila nije jednostavno. Potrebno se kvalitetno brinuti o njemu, kako se san ne bi pretvorio u noćnu moru.

Mnogi svjesno ili nesvjesno griješe u odnosu prema automobilu, ne pružaju mu potrebno, a svaki propust vraća se poput bumeranga. Tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust u konačnici plaća dvostruko.

1. Ignoriranje “Check engine” indikatora

Indikator ‘Check engine’ nije prolazna greška, koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad.

Svaki put kad se aktivira potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju, jer ignoriranje može rezultirati skupim popravkom.

Provjerite ulje u motoru

Provjerite ulje u motoru

2. Neredovita zamjena ulja i filtra

Ulje je za motor poput krvi za ljudsko tijelo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati tvornički propisan interval zamjene.

Mnogi smatraju kako je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju.

Zamjena filtra jednako je važna, jer on sprječava da nečistoće prodiru prema vitalnim dijelovima.

Provjerite profil vaših guma

Provjerite profil vaših guma ali i njihovu starost

3. Zanemarivanje stanja guma

Kronična besparica razlog je zbog kojeg mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila.

Uvijek je važno imati na pameti da je cijeli automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uvelike ovisi o stanju guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim tlakom.

Jedna od bitnih stvari je redovno servisiranje vozila, no da bi to mogli i dokazati nije svejedno o kojem servisu se radi...

Jedna od bitnih stvari je redovno servisiranje vozila…

4. Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre.

Inženjeri koji su bili angažirani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektiranom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite izbjeći neugodna iznenađenja držite se toga što su propisali.

Pranje automobila

Pranje automobila nije samo iz estetskih razloga

5. Loša higijena automobila

Još u vrtiću tete su nas učile kako je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil.

Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a iznimno je važno i na vrijeme ukloniti sve čestice koje bi posljedično mogle izazvati štetu.

To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uvjeta, kad su mnogi zazori puni soli, kojom se posipaju ceste, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

prema automobilu se uvijek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem

prema automobilu se uvijek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem
foto: Sovet Club

6. Nemaran ste vozač

Neovisno o tome kakvu su uvjeti na cesti, prema automobilu se uvijek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem.

Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine…

Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.

Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osjetno gorem stanju od istog takvog modela, u dobrim i savjesnim rukama sa 300.000 km.

Zapamtite ovih par stvari i vaš auto bit će sretan auto!

Zapamtite ovih par stvari i vaš auto bit će sretan auto!
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79