Ovisni o ruskom gasu: Vučić počinje sa pregovorima o isporuci plina Srbiji

Ruska novinska agencija TASS javila je danas kako će u narednih nekoliko dana Srbija početi pregovore o novim ugovorima o isporuci gasa sa Ruskom Federacijom. Ranije je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio kako je ekonomija ova države u potpunosti ovisna o ruskome gasu

Razgovori između Moskve i Beograda o novom dugoročnom ugovoru o isporuci gasa počet će u narednih nekoliko dana, kazao je srbijanski predsjednik novinarima nakon konferencije u Berlinu kada se sastao sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, prenosi TASS.

“O kakvoj diverzifikaciji mi govorimo? Mi ćemo tek za dvije godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba”, kazao je Vučić.

Ranije je srbijanski lider izjavio kako je ekonomija Srbije u potpunosti ovisna o ruskom gasu zbog čega se Beograd nada da će dobiti dobru cijenu tokom predstojećih pregovora sa Moskvom. Istakao je i da Srbija nema alternative za ruski gas. Trenutni ugovor o opskrbi gasom iz Rusije vrijedi do 31. maja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79