Ovlašteni službeni mito i čarobna rečenica „Možel da ne pišeš“

Nakon hapšenja četvorice pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS u nastavku operativne akcije „Dar 1“ zbog uzimanja mita i opraštanja saobraćajnih prekršaja portal “Avaz” donosi ekskluzivne detalje iz istrage.

Dostavljeni transkripti

Naime, privedeni policajci Armin Alić, Ramiz Špiodić, Adis Arnaut i Samir Durmo praćeni su i snimani tokom avgusta i septembra na kontrolnim tačkama gdje su patrolirali te su također bili pod posebnim istražnim radnjama. Njima je određeno policijsko zadržavanje od 24 sata, a tokom dana očekuje se i prijedlog tužioca za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvu su kako doznajemo dostavljeni i transkripti razgovora između osumnjičenih osoba od kojih su uzeli mito, odnosno od vozača koji su zatečeni u činjenju saobraćajnih prekršaja.

Prema navodima izvora bliskog istrazi, tokom 5. avgusta 2020., oko 19.52 sati, na lokalitetu Općine Vogošća kod ulaza na autoput A1, policajci su imali kontrolni punkt. Oni su u blizini naplatne rampe postupajući u svojstvu ovlaštenih službenih osoba radeći zajedno u auto patroli sa službenom Škodom Octaviom sa zadatkom kontrole učesnika u saobraćaju zaustavili neimenovanog vozača znajući da je počinio saobraćajni prekršaj prekoračenje brzine. Saopštili su mu da je za navedeni prekršaj zaprijećena kazna u iznosu od 400 maraka i dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Uzeli novac

Na to je vozač kazao: „Možel da ne pišeš…mogu li ja jel ok“ na šta je jedan od prisutnih policajaca odgovorio: „Ma možeš“, te su prihvatili ponuđeni iznos novca , a da vozaču nisu izdali prekršajni nalog.

Istog dana, oko 20.16 sati, dakle samo 24 minuta kasnije na lokalitetu Vogošće na cesti A1 zaustavili su još jednog prekršioca od kojeg su također uzeli mito da bi mu oprostili prekršaj.

Četvrtina Jedinice uhapšena

Ranije tog dana također su u Vogošći zaustavili izvjesnog studenta te je utvrđeno da je počinio prekršaj za koji se izriče kazna od sto maraka i mjesec zabrane upravljanja. Poslije toga uslijedila je rečenica: “Mogu li vas šta počastiti nešto”, a pripadnici MUP-a odgovorili su: “Hajde, kako ti hoćeš”, te su uzeli novac.

Podsjećamo da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, jutros proveli akciju u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela s obilježjima korupcije.

U prvoj djelu akcije uhapšeno 18 pripadnika MUP-a KS, tokom istrage za njih 17 je određen pritvor, dok su jednom policajcu određene mjere zabrane. U dosadašnjem toku istrage osumnjičena su 22 pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS što je jedna četvrtina policajaca koji rade u Jedinici za saobraćaj MUP-a KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79