Ovo je BiH: Dario iz Tuzle posti 7 dana mjeseca ramazana zbog svojih prijatelja

Da je Tuzla multietični grad gdje se vjera i religioznost itekako poštuju, a različitosti zaista uvažavaju vidjeli smo na stotine puta.

Jedan lijepi primjer ovakvog uvažavanja jeste i Dario Matić koji je, iako je sin pravoslavca i katolkinje, a u vezi je sa muslimankom odlučio postiti 7 dana mjeseca ramazana.

Dario je, kako sam navodi, se odlučio na ovu aktivnost zbog svojih divnih prijatelja koji ga već godinama unazad redovno zovu na iftarska druženja. Prvog dana posta, kaže Dario osjećao se odlično a pred njim je još 6 dana posta.

Mjesec ramazan mubarek je mjesec u kojem treba nastojati što više poštovati i uvažavati svoje i tuđe, odnosno u miru i blagostanju njegovati komšijske, prijateljske i rodbinske odnose.

Dario primjer, upravo je, jedan od onih koji pokazuju da je ovaj mjesec zaista i odabran.

“TUZLA JE TO… Tri vjere jedna nacija 😍

Grad ko grad, ali ljudi su posebni. Otac mi je pravoslavac, majka pokojna katolkinja djevojka muslimanka, moji prijatelji većnom muslimani. Ne osjeti se ko je ko. Nacionalizam je za ljude niže vrijednosti.

Na iftaru sam par godina, tokom svakog mjeseca ramazana me zovu, da budem sa njima. Ove godine iz poštovanja, iz solidarnosti sam odlučio makar sedmicu da radim što i oni rade. Ne jedu i ne piju tokom dana, poste…

Tako sam i ja jutros u 04:20 i tek naveče u 19:12. Obavili su iftar, iftario sam sa njima. Jedan od najvećih “krivaca” je i moj prijatelj Edin Edo Hadžić. Zaista sam uživao u današnjem danu, imam još šest dana kako sam si obećao.

Hvala od vašeg Šokca 😍” – izjavio je Dario Matić iz Tuzle piše Crna-Hronika

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79