Ovo je BiH: Imam, nadbiskup, muftija, protojerej i gradonačelnik na početku izgradnje crkve!

Mnogo pozitivnih reakcija izavao je jučerašnji događaj na temeljima buduće crkve Blaženih Drinskih mučenica u Goraždu. Naime blagoslovljeni su temelji, a podršku izgradnji složno su dali i sveštena lica pravoslavne crkve, kao i efendije iz ovog mjesta.

Vjernike katoličke vjeropispovijesti, koji su stigli na blagoslov temelja, i nadbiskupa Tomu Vukšića dočekali su, između ostalih, i muftija Goraždanski Remzija efendija Pitić, imam Dženan efendija Imamović, protojerej Mihajlo Andrić te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

“Blažene Drinske mučenice nisu stradale da se među ljudima širi zlo, nego dobro, nisu stradale da se na spomen njihovih imena potiče mržnja ni rat, nego samo mir. Zato su danas na temeljima svoje buduće crkve Blaženice okupile mnoge ljude dobre volje, a među njima vjerske predstavnike – muslimanske, pravoslavne i katoličke i svakako uz gradonačelnika grada Goražda Ernesta Imamovića. Hvala svima”, poruka je objavljena na zvaničnoj stranici Župe Goražde.

Upravo su ovakve poruke i slike iz grada na Drini bile pravo iznenađenje i Sandru Jurkoviću, koji je nakon posjete Goraždu podijelio utiske i na društvenim mrežama.

“Prvo veliko iznenađenje doživljavam ulaskom u župnu kuću, gdje susrećem troje svojih susjeda iz sela, Maslaća i Ivankovića. Susjeda Senka, koja inače živi u Americi, članica je grupe američkih Hrvata koja prati mladog goraždanskog svećenika don Josipa Tadića i koja je veliki donator izgradnje ove crkve. Koliko sam shvatio, u samom Goraždu i okolna dva veća mjesta svega je stotinu katolika. Nakon svete mise u župnoj kući, koju je predvodio vojni biskup Tomo Vukšić, koji je lijepom gestom sve prisutne darovao blagoslovljenim krunicama, zaputismo se na blagoslov temelja buduće crkve. E tek tu doživljavam naljepša iznenađenja i scene za pamćenje od kojih sam se doslovno naježio, a Senka je umalo i zaplakala. Najprije se odvija dolazak pravoslavnog sveštenika, koji se grli s don Antom, a zatim i dolazak dvojice islamskih imama, koji najprije pozdraviše časne sestre pozdravom ‘hvaljen Isus i Marija’, a zatim se zagrljajem pozdraviše sa don Josipom. Nakon toga svi se između sebe pozdraviše dok su čekali mladog načelnika Općine Goražde gospodina Ernesta Imamovića, koji je pomogao ishoditi sve dozvole za izgradnju ove crkve. Reče mi jedna prisutna : ‘Da samo znaš koliko nam je pomogao’. Ovakve scene, kakvim sam danas osobno svjedočio, nećete pronaći u političkim medijima, jer političarima ovakve scene ne odgovaraju. Pustite nam Čoviće, Izetbegoviće, Dodike i ostale, a dajte nam što više ovakvih ljudi i scena u svakodnevnim medijskim izvještajima. Zaista je bilo dirljivo i za pamćenje sve ovo promatrati iz prvog reda. Prelijepo, predivno i predobro. Kako reče biskup Vukšić: Svi smo mi Božija djeca”, napisao je Jurković.

Crkva Blaženih Drinskih mučenica, čija je gradnja nedavno započela u Goraždu, trebala bi biti ukrovljena do 15. decembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79