Ovo je depeša kojom je MUP RS izdao nalog vezan za Zakon o zabrani negiranja genocida

Novinar Slobodan Vasković na svom je blogu objavio Depešu i priloge koji su poslani svim organizacionim jedinicama MUP-a RS-a.

“U prilogu akta dostavljamo Vam kopiju odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ii kopiju zakona o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj: 46/21 od 27.07.2021. godine”, navedeno je u Depeši.

Ranije je Vasković naveo da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a RS, 09.08., svim organizacionim jedinicama MUP-a RS poslao Depešu, kojom se obavještavaju da je zakon stupio na snagu, što, praktično, znači da moraju primjenjivati izmjenjene odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

U Depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom zakonu, ali to je nebitno, jer čim je zakon dostavljen, policija je obavezna da postupa po njemu.

Svjedoči to i podatak da su uz Depešu, svim organizacionim jedinicama MUP-a RS, dostavljene i dvije strane Službenog glasnika BiH u kojem su objavljene izmjene Krivičnog zakona koji je nametnuo Inzko.

Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS-a ne može da postupa mimo Krivičnog zakona. Način njenog slanja i onog što je napisano u njoj je rutinski, uobičajen kada god stupe na snagu zakoni ili izmjene zakona, po kojima djeluje policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79