Ovo je izvještaj SIPA-e nakon ”češljanja” po KCUS-u

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su jutros Općinskom sudu Sarajevo izvještaj o poduzetim radnjama i aktivnostima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je za “Avaz” iz ove policijske agencije.

Krivična prijava

Inspektori ove agencije postupali su po naredbi Općinskog suda u Sarajevu tokom prošle sedmice. Riječ o četiri naredbe za izuzimanjem dokumentacije.

– Predati su izvještaji i prilozi izvještaja Općinskom sudu u Sarajevu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo – rekao je za “Avaz” Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Pripadnici SIPA-e, podsjećamno, 5.jula su izuzeli dokumente o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima. Advokat porodice Palić i Hota Damir Koldžo 11. juna podnio je krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i ostalih ljekara, zbog čega je Sud izdao naredbu da se ova dokumentacija i izuzme.

Aktivnosti ove policijske agencije obavljeni su pod nadzorom Tužilaštva KS koje je vodi istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Saznajemo da je SIPA preuzela i predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja pa do njegovog zatvaranja.

Kompletna dokumentacija

Ove aktivnosti su započele nakon što je 13 anesteziologa pisalo Upravi KCUS-a žaleći se na loše uvjete tokom liječenju Covid pacijenata. SIPA međutim, nije našla svu dokumentaciju koja se odnosi na dio oko formiranja posebnog Covid odjela i problema s kiseonikom i instalacijama.

Pitanje je i da li je izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova obitelji da KCUS falsificira dokumentaciju pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu smrti.

Sada je na potezu Tužilaštvo KS, koje je još početkom aprila formiralo predmet KCUS, ali nije saslušalo sve aktere.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79