OVO JE KORONA-PLAN CIK-a: Evo kako bi trebalo izgledati glasanje na izborima u novembru

CIK je definisao pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će se vršiti kontrola reda na biračkom spisku, kako će se zatvoriti biračko mjesto i brojati glasovi te koje su dužnosti onih koji provode izbore.

Pravila na biračkom mjestu su sljedeća: fizička distanca od najmanje 1,5 metara, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljito prati i dezinfikovati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova morat će se često mijenjati zaštitne rukavice i maske, preporučljivo je da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, ako ne postoji dovoljna količina opreme, predsjednik biračkog odobra će odrediti vrstu zaštitne opreme za one članove odbora koji su u najčešćem kontaktu sa biračima, prostor u kojem se glasa morat će se temeljito čistiti i u redovnim intervalima.

Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici u saradnji sa nadležnima dužni su osigurati dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta.

Na dan izbora morat će se učiniti sljedeće: prozračiti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekcija biračkih mjesta, osigurati dovoljna količina proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta, postaviti stolove i stolice tako da je razmak između njih 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima glasačkih kabina, postaviti upozorenja o pridržavanju općih mjera zdravstvene zaštite, obilježiti prilaz biračkom mjestu tj. hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga – u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena kako bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora je odgovoran za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance u i ispred biračkih mjesta.

Ukazano je kako će se postupati sa biračima koji ne budu imali zaštitnu opremu.

“U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme član biračkom odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu o istom će upozoriti birača da je dužan nositi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu ista će mu biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor”, obrazložili su iz CIK-a, piše Klix.

Ispred ulaza na biračko mjesto vršit će se beskontaktno mjerenje tjelesne temperature, a to će vršiti član biračkog odbora.

“Ukoliko se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena”, naglašeno je.

Biračka mjesta će se morati provjetravati svakih sat vremena, dok će se prilikom brojanja glasova također morati poštivati fizička distanca. Prije početka brojanja površina na kojoj će se to vršiti mora biti dezinfikovana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79