Ovo je najkomplikovaniji naziv komisije u BiH, nećete ga moći zapamtiti

Sa 14 vlada, oko 120 ministara, 600-injak zastupnika i delegata, više od 3.800 službenika samo u institucijama na državnom nivou… BiH itekako opravdava epitet najkomplikovanije evropske zemlje. Svakog mjeseca iz budžeta troše se milioni maraka, a osim na plaće i paušale koje dobijaju na primarnim radnim mjestima, pojedini minisitri, zastupnici, savjetnici, saradnici… itekako dobro zarađuju u komisijama i radnim grupama, ad hoc tijelima…

Za tačan broj komisija pri državnim, entiteskim, kantonalnim, gradskim, općinskim insitucijama vjerovatno bi trebali dani i dani posebne analize. O tome koliko se često sastaju, koliko je zaista efektivan njihov rad dalo bi se raspravljati, ali je činjenica da se, bar po nazivima, “bave” svim i svačim. Nazivi nekih toliko su komplikovani da ih napamet teško tačno mogu izgovoriti i sami članovi komisija. Jedno od takvih i zasigurno tijelo sa najdužim imenom, bar u Parlamentarnoj skupštini BiH je:

“Nezavisna komisija za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine”.

O koliko komplikovanom nazivu se radi, pogotovo znaju pripadnici sedme sile, koji se dobrano moraju namučiti kako bi napisali tačan naziv komisije, pa je nerijetko nazivaju “ona sa dugim nazivom”. Oni koji su u medijskim izvještajima ograničeni prostorom, često se mogu naći u problemu prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79