Ovo je napadnuta povratnica Ljeposava Petković, policija kaže da se radi o razbojništvu

Povratnica u Vozuću Ljeposava Petković napadnuta je u svom domu u selu Stošnica. Dva, za sada, nepoznata napadača uz prijetnju sjekirom tražila su novac, a prilikom udara Ljeposava je zadobila povrede lica.

Ovo je jedan od brojnih napada na povratnike u posljednje vrijeme u oba entiteta. I dok se nižu reakcije političkog vrha iz Republike Srpske da je riječ o napadu na nacionalnoj osnovi, iz policije Zeničko-dobojskog kantona navode da se radi o klasičnom razbojništvu.

“Daj mi pare, daj mi pare, kako me ovako dunuo, ja sam se trgla, ne znam jesam li tada pala. Jesam pala kad me udario, to znam, samo psuje majku i traži novac.”

Ovako je svoju priču počela Ljeposava, povratnica u vozućko selo Stošnica. Na svu sreću, prošla je bez težih povreda. Na pregled u Kantonalnu bolnicu Zenica došla je u pratnji komšije. Kažu da je napada bilo i ranije, zbog čega su nedavno imali sastanak s gradonačelnikom i predstavnicima policije.

“Mi smo to nagovještavali, jer prošli put kad su pokušali da provale Lepoj u kuću, ja sam otišao s njom i tražio sam da nam dođe neko odgovorno lice”, kaže za Federalnu Bogoljub Stanković Buba, bivši predsjednik Udruženja građana povratnika Vozuća.

“Održali smo sastanak s gradonačelnikom Zavidovića, prva je tačka bila bezbjednost povratnika na prostoru Zavidovića”, ističe Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Doboj.

“Nije ovo prvi napad i nije jedini ne samo na povratnike nego generalno govorimo o stanovnicima Zavidovića kao i drugih gradova gdje je stanje bezbjednosti onakvo kvakvo jeste”, kaže Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića (Snaga naroda).

Trenutno su u Vozući pojačane policijske patrole s ciljem identifikacije i pronalaska počinitelja ovog krivičnog djela. O svemu je obavješten dežurni tužitelj, te je izvršen uviđaj na mjestu događaja. “Prema informacijama kojima raspolaže Uprava policje MUP-a ZDK-a, ovaj napad nije nacionalno motivisan. Radi se, najvjerovatnije, o klasičnom krivičnom djelu razbojništva gdje su počinioci imali namjeru ostvarivanja protivpravne imovinske koristi”, kaže Samir Valentić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZDK-a.

Nakon napada uslijedile su brojne reakcije, posebno političkog vrha iz RS-a. Dok neki tvrde da riječ o napadu na nacionalnoj osnovi, drugi uz osudu pozivaju na smirivanje tenzija dok se ne utvrde činjenice.

“Ovo je, nažalost, samo jedan u nizu dokaza koji svjedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije BiH. Riječ je o trećem napadu na 77-godišnju staricu i njenu imovinu u posljednje dvije godine. Njena sigurnost je u kontinuitetu ugrožena zbog čega je neophodna hitna reakcija svih nadležnih institucija. Pozivam ih da počinioce u jaskorijem roku privedu pravdi, a Ljeposavi konačno obezbijede miran i siguran život”, saopćila je Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH (SNSD).

“Znam da je napadnuta žena srpske nacionalnosti, ali moramo utvrditi da li je to napad iz razloga što je neko druge vjere, druge narodnosti ili je to napad za sticanje određene imovinske koristi. Dajte da spustimo tenzije i da dozvolimo da nadležni organi, MUP-ovi rade svoj dio posla”, poručio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (DNS).

Iako su ovaj nemili događaj pokušava predstaviti kao međunacionalni sukob, naši sagovornici tvrde da dobro žive s komšijama.

“Nikad nisam primijetila do sad po nacionalnoj osnovi, jer smo mi tu otkako smo se vratili 20 godina. Nisam nikad primjetila”, kaže Ljeposava.

“Lopovu nacija ne predstavlja nešto posebno i onda jeste to na meti i udaru što ljudima daje i razlog da razmišlja kao da se nacionalno napada. Moje mišljenje je da to nije, da su to lopovi, alkoholičari, drogeraši, ne znam šta sve”, dodaje Bogoljub Stanković Buba.

Državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić najavio je da će sutra posjetiti Vozuću. A Ljeposava, dok čeka da počinitelji budu sankcionisani, poručuje: “Ne plašim se, nikom nisam kriva ni dužna. Imam svoj kutak koji cijenim i volim. Meni ne može dunjaluk da mi daju ono zamijeniti.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79