Ovo je nova bh. automatska puška: Novi uspjeh namjenske industrije BiH

U prostorijama novotravničke kompanije “BNT” predstavljena je nova domaća puška.

Riječ je o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Prva samohodna haubica iz BiH predstavljena Arapima

Kako nam je potvrđeno, ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti sa masovnijom proizvodnjom.

Danas su prostorije ove kompanije posjetili čelnici Vlade FBiH, a kako nam je potvrdio Nermin Džindić (SBB), ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovaralo se i o samohodnoj haubici 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. podozeće. 

– Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u europskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U narednom periodu očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju – rekao je Džindić.Haubica

Haubica

On je istakao da sve ide svojim tokom kada je u pitanju proizvodnja haubice.

– Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Riječ je o kamionu “tatra” na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo do kraja godine da će priprema biti završena – kazao je Džindić.

Kaže da je ovo veliki uspjeh za namjensku industriju Federacije koja je u konstantnom rastu od 2015. godine piše Avaz.

– Danas imamo veći profit od prometa firmi kad smo preuzeli mandat – kazao je za Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79