Ovo je objašnjenje: Kako je moguće da UKC Tuzla i Zavod za javno zdravstvo svakog dana imaju drugačije brojke oboljelih?!

I ranije su se dešavale manje razlike u podacima o broju hospitaliziranih osoba koje povremeno saopštava UKC i svakodnevno Zavod za javno zdravstvo.

Prije nekoliko dana, tačnije 5. aprila, Zavod je objavio da u TK imamo 180 hospitaliziranih osoba, a isti dan direktor UKC-a Vahid Jusufović, saopštio je da u UKC-u na bolničkom liječenju imaju 244 pacijenta.

Prevelika razlika u podacima dobro je došla onima koji svakodnevno po društvenim mrežama ispisuju optužbe da su podaci o broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih osoba lažirani ali je nedoumicu izazvala i kod onih koji saopštenim podacima vjeruju.

I nas, kao i druge medije koji svakodnevno objavljuje podatke Zavoda za javno zdravstvo, iznenadila je tako velika razlika i tražili smo objašnjenje. Na kraju nam je rečeno da u Zavodu evidentiraju samo hospitalizirane osobe koje su iz Tuzlanskog kantona, a u UKC-u u posljednje vrijeme imaju veći broj pacijenata iz drugih kantona. Direktor saopštava ukupan broj pacijenta bez obzira iz kojeg su kantona, dok Zavod saopštava broj pacijenata koji su iz TK, pišu Tuzlarije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79