Ovo je općina u BiH u kojoj je vakcinisano više od pola stanovnika prvom dozom

Odziv građana na vakcinaciju u Tuzlanskom kantonu veći je u posljednje vrijeme, međutim to je još daleko od procenta potrebnog za kolektivni imunitet. Općina Doboj Istok mogla bi poslužiti kao primjer dobre prakse sa, do sada, više od polovine vakcinisanog stanovništva prvom dozom neke od dostupnih vakcina.

Vahid Osmić iz Doboj Istoka ima jasan stav oko vakcina protiv koronavirusa – vjeruje ljekarima, a informacije koje dolaze iz neprovjerenih izvora za njega su suvišne. U Domu zdravlja je kako bi primio drugu dozu AstraZenece.

“Revakcinisan sam danas. Ovo je drugi put. Sve je super. Nemam nikakvih primjedbi. Nisam imao nikakvih tegoba od prve vakcine, druga isto tako nadam se da neće biti”, kazao je Osmić.

Doboj Istok prednjači na području Tuzlanskog kantona po procentu vakcinisanih osoba, više od 50 posto vakcinisanih prvom i skoro 30 posto građana vakcinisanih drugom dozom neke od dostupnih vakcina, piše BHRT.

“Ovako velikom procentu smo zahvalni zato što smo se mi približili odmah pacijentima na vrijeme. Naime, povećana je koordinacija između Higijensko-epidemiološke službe i Porodične medicine. Mi smo također dosta educirali naše pacijente, približili smo sam proces vakcinacije našim pacijentima”, navodi dr. Kenan Mujkić, direktor Doma zdravlja Doboj Istok.

Ljekari smatraju da je njihov direktniji kontakt sa građanima, ali i razumijevanje onoga što nekima od njih nije dostupno, dalo svoje rezultate.

“Naši pacijenti se prijave telefonom, naše sestre elektronski prijave pacijenta. Ja kažem dobili smo toliko i toliko vakcine, planirajte toliko i toliko pacijenata i odlazimo u sve mjesne zajednice i to radimo u kontinuitetu svake sedmice, svaki dan u sedmici”, pojašnjava Zijad Alibašić iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Doboj Istok.

Dom zdravlja Doboj Istok pozitivan je primjer rada sa pacijentima, odgovornosti građana i model koji bi, u namjeri povećanja broja vakcinisanih osoba, mogao poslužiti i drugim sredinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79