Ovo je prava meteorološka uvertira u ljeto koje nas očekuje

Bakir Krajinović, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, kazao je za N1 da se u narednom periodu mogu očekivati pljuskovi širom države, ali oni će biti izrazito lokalnog karaktera. I ono što se izluči neće biti dovoljno da rashladi velike površine naše zemlje, dodao je.

“Hladno proljeće, bilo je zbog izrazito niskih temperatura tokom aprila. Ipak, ako uzmemo prosjek nije bilo tako hladno. Bilo je zaista dugih vremenskih perioda sa kišom i oblacima. Ali prosječne vrijednosti ukazuju da nismo imali velika odstupanja”, kazao je Krajinović za N1.

Počeo je prvi toplotni talas ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH. Zbog toga je danas upaljen žuti i narandžasti meteoalarm za kompletno područje Bosne i Hercegovine. Hoće li se ovaj period nastaviti?

“Ovo je prava meteorološka uvertira u ljeto koje nas očekuje ove godine. Narandžasti meteoalarm je na snazi do 26. juna nakon čega slijedi nešto blaže vrijeme”, tvrdi Krajinović.

Možemo li barem lokalno očekivati pljuskove i osvježenje u vidu kiše?

“Svakako da očekujemo pljuskove širom države, ali oni će biti izrazito lokalnog karaktera. Kratkotrajni. I ono što se izluči neće biti dovoljno da rashladi velike površine naše zemlje. Tako da te padavine mogu samo pogoršati situaciju u smislu sparine”, kazao je Krajinović.

Osvježenje tokom noći?

“Na sjeveroistoku naše zemlje, u Gradačcu, već tri noći imamo temperature iznad 20 stepeni Celzijusa. Što je izrazito negativno. Te noći se zovu tropske. I u Mostaru smo imali takve dvije noći. Sve te prilike će se nastaviti do 26. nakon čega će se temperature spustiti u granice normalne za ovo doba godine”, pojašnjava Krajinović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79