Ovo je užina koju dobijaju socijalno ugrožena djeca u Sarajevu!

Godinama općine u KS-u finansiraju kupovinu užina za djecu iz socijalno ugroženih kategorija. Pohvale se načelnici, uslikaju kako potpisuju ugovore sa direktorima škola, izdvajaju novac iz budžeta i onda se raziđu i zabave svojim poslom i foteljama.

Ispoštuju se zakonom propisane procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača i na scenu stupaju užine kojima se niko ne bi obradovao, pa čak ni dijete koje, nažalost, nema drugu.

Neki ponuđači (ne svi), svjesni da ih niko ne kontroliše, isporučuju hranu koja ni u kom slučaju ne odgovara potrebama kao da smatraju kako neka djeca i ne trebaju i ne zaslužuju bolje? Tužno da tužnije ne može biti.

Dijete na čija leđa su se ionako sručili zlo, nesreća, bolest, koje oskudijeva u svemu i svačemu, koje se iz ko zna kojih razloga našlo u teškoj situaciji dodatno ponize užinom.
O ovome je javno prvi progovorio Toni Vukadin, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva.

– Dobio sam fotografije užina koje se dijele socijalno ugroženoj djeci u jednoj osnovnoj školi u Sarajevu. Jadno, nekvalitetno i nedopustivo. Ta djeca trebaju imati hranu koja je ista ili bolja od hrane koju mi dajemo svojoj djeci. Tražit ću da se ispita kakav kvalitet užina imaju ta djeca u školama. Insistirat ću da se propiše normativ užina za tu djecu u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Predložit ću svojim kolegama iz Naroda i pravde u svim općinskim vijećima da isto urade. Znam da će prihvatiti jer mi ne trpimo nepravdu. Osigurat ćemo dovoljno novca kako bi djeca iz socijalno ugroženih porodica imala kvalitetnu i zdravu užinu. Dopustili smo sramotu koju moramo što prije ispraviti, rekao je Vukadin naglasivši da je dobio informaciju da je stanje takvo već godinama i da niko do sada nije reagovao.

Vukadin smatra da je odgovornost prije svega na dobavljačima koji su u stanju jednom djetetu spakovati neadekvatan obrok, zatim na načelnicima općina koji to plaćaju, ali i na direktorima škola, odnosno nastavnicima koji to godinama gledaju, a ne reaguju.

– Treba utrostručiti novac koji se izdvaja iz budžeta, ali propisati i kvalitet užine koji se mora ispoštovati. Učinit ćemo sve da u narednom periodu tako bude, zaključio je Vukadin.

Prije pet godina u KS-u je usvojen Pravilnik o ishrani djece – učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama KS-a. Pravilnik propisuje koja hrana treba biti zastupljena, a koja u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina. Kako je istaknuto, cilj je da se uvođenjem pravila mijenjaju loše prehrambene navike učenika, da se kroz pravilnu ishranu zaštiti njihovo zdravlje, ali i unaprijedi ponuda školskih užina u smislu da su one nutritivno bogate i da odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti. Nažalost, taj pravilnik nije u upotrebi. Danas su školske kantine pune čipseva, gaziranih pića, čokoladica iako je Pravilnikom potpuno isključena hrana koja je pržena i bogata transmastima. Mišljenje na Pravilnik je dala i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je nadležna za kontrolu primjene u školama pa i sankcionisanje onih koji se ne pridržavaju propisanih normi i standarda.

– Pratili smo stanje sa ishranom u školama i djece koja kupuju užine u školskim kantinama, ali i djece koja dobijaju užine i apsolutno smo ubijeđeni da hrana nije u skladu sa Pravilnikom i potrebama djece. Uputit ćemo Ministarstvu dopis u kojem ćemo zamoliti da reaguju i traže od škola da se ispoštuju sve stavke Pravilnika, ali tražit ćemo da nam dostave i uslove koji se traže od ponuđača, na osnovu čega škole biraju dobavljača. Nedopustivo je da djeca koja su ionako obilježena zbog svog socijalnog statusa budu dodatno obilježena i ovakvim užinama, rekla je za Oslobođnje Elma Dizdarević, potpredsjednica Vijeća roditelja KS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79