Ovo je vatrogasno vozilo koje se proizvodi u BiH! (VIDEO)

I dok mnogi odlaze iz Bosne i Hercegovine, u Živinicama smo pronašli primjer povratka u našu zemlju iz Njemačke. Po povratku u domovinu Suad Bešlić pokreće proizvodnju vatrogasnih vozila koja se sada izvoze širom svijeta.

Ova vozila u svijetu danas nose oznaku vrijednih ruku bh. radnika.

Proizvodnja vatrogasnih vozila počela je u suradnji s njemačkim kooperantima, a potom je uslijedilo neočekivano. Tražili su da se vrati u Njemačku, što je odbio i nastavio sam u Bosni i Hercegovini. Danas firma ima 16 uposlenika, a pored isporučene 21 dogradnje za vozila MUP-a Hrvatske, početkom ove godine kreće i proizvodnja sedam vozila za Abu Dhabi.

SUAD BEŠLIĆ, direktor firme za proizvodnju konstrukcije vatrogasnih vozila “Živinice”

„Radimo naše prvo vozilo za grad Srebrenik, prvo bh. vozilo 18 tona. Mogu da kažem da smo prije godinu dana povodom Dana državnosti poklonili prvo vatrogasno vozilo od pet i po tona gradu Živinice.“

MUHAREM ČAMDŽIĆ, šef proizvodnje

„BiH može, ima snagu, ima pametne ljude, samo imamo loše političare, a ostalo sve možemo jer i tamo mi radimo po Europi. Ja sam bio od Finske do Urugvaja, čitavu zemaljsku kuglu. Svugdje sam nalazio Bosanaca i uvijek su bili neki dobri majstori, inženjeri, stručnjaci”.

Zbog previše narudžbi iz inozemstva, Suad kaže da moraju i odbijati poslove. Da bi sve postigli planiraju proširenje kapaciteta i nova zapošljavanja. Senaid je zavarivač i nakon brojnih bezuspješnih pokušaja i traganja za zaposlenjem, dobio je priliku za rad.

SENAID BARČIĆ, zaposlenik

„Država nam je kakva jeste. Redovno sam išao u Medicinsku školu, gdje sam kasnije išao na prekvalifikaciju. Radilo se mnogo poslova dok nisam tu došao.“

Sklopljen je ugovor i s Mašinskom fakultetom u Tuzli. Suadova ideja je prenijeti znanje stečeno u Njemačkoj na bh. studente i proizvesti prvi bh.dron.

Vatrogasno vozilo će gradu Srebreniku biti predato već u prvoj polovini 2021. godine, a Suad poručuje da je uspjeh u BiH moguć i to dokazuje svojim primjerom, piše BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79