OVO NIJE HOROR PRIČA IZ ZENIČKE BOLNICE, NAPROTIV: ZAHVALNI PACIJENT IZ ZAVIDOVIĆA IZNOSI DETALJE SA LIJEČENJA NA PLUĆNOM ODJELU

U vremenu kada iz dana u dan čitamo o kritikama pacijenata zbog ponašanja ljekarskog odnosno medicinskog osoblja u bolnicama, zatrpani ispovijestima onih koji su kako u BiH tako i susjednim državama tokom liječenja trpili razna poniženja, nepravdu… djeluje gotovo nevjerovatno čuti i lijepe priče pacijenata. 

Jedan od njih je i Himzo B. koji se javio redakciji našeg portala. Ovaj 61-godišnjak iz Zavidovića trenutno se nalazi na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Smješten je na Plućnom odjelu – Pulmologiji. Težak je bolesnik. Već duže vrijeme bori se s karcinomom.

Svakih 15 dana u posljednje vrijeme dolazi u bolnicu zbog terapija. Ali vrlo često se desi, priča nam on, da ga zbog loše krvne slike zadrže na bolničkom liječenju. I prije sedam dana je zbog toga morao ostati u bolnici.

Kada je prije nekoliko dana primao krv tačnije trombocide, iznenada mu se po tijelu pojavio neuobičajen osip. S obzirom na historiju njegove bolesti odmah se moralo reagirati. I sam je, priznaje, bio u šoku kada se, nakon što je dežurna sestra primijetila plikove po njegovom tijelu, oko njega za svega dvije-tri minute pojavilo nekoliko doktora, medicinskog osoblja… Brzo su reagirali da se njegovo stanje zbog takve reakcije po tijelu ne bi još više zakomplikovalo.

– Često zbog loše krvne slike moram ostati u bolnici. Zaista sam više nego pozitivno iznenađen odnosnom osoblja prema pacijentima. Ovdje ima jako puno teških bolesnika, ali i doktori, medicinske sestre i tehničari, zaista su susretljivi prema svima. I ja sam čitao o tome kako se ljudi žale na ponašanje osoblja po bolnicama, da trpe nepravdu… ali to se meni, koji sam nažalost često u bolnici, nikada nije desilo. Ma i drugima koji su ovdje jer vidim kako se profesionalno odnose prema svima. Jako je lijepo kada naiđete na takve ljude koji razumiju vašu bol i daju sve od sebe da vam pomognu, olakšaju muke – priča nam ovaj Zavidovićanin. 

Bio bi sretan, rekao nam je, kada bi se mogao zahvaliti onima koji se drže svoje etike, osoblju koje je više nego ljubazno.

– Kamo sreće da imamo više doktora kao što je pulmolog doktorica Vildana Arnautović-Torlak, Dr pulmolog Armin Hodžić, dr pulmolog Meliha Mutapčić, glavni tehničar Adnan ali i brojne ljubazne medicinske sestre sa Plućnog odjela KB Zenica – iskren je naš sagovornik. 

Himzo dodaje da mu se više puta desilo kada dođe na taj odjel da medicinsko osoblje da sve od sebe, kako bi što prije dobio krv s transfuzije, ali i brzo mu pronašli bolnički krevete iako je odjel uvijek pretrpan. Također, kao stari pacijent govori da je u posljednje vrijeme higijena na vrhunskom nivou a, i, kaže, da oni koji govore da je hrana loša – iznose neistinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79