Ovo se krije iza Putinove odluke za zavrne plinske ventile Poljskoj i Bugarskoj. BiH ima samo jedno rješenje

Ruski energetski gigant potpuno je obustavio isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj, jer nisu izvršile plaćanje u rubljama. Nakon toga su stigle oštre reakcije kako Rusija koristi snabdijevanje prirodnim gasom kao “sredstvo ucjene” evropskih zemalja.
Uložena ogromna sredstva

Reakcija je stigla i iz Moskve. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija ostala pouzdan snabdijevač svojih potrošača energetskim resursima i da se ne bavi ucjenama.

Također, Peskov nije isključio mogućnost da se i drugim zemljama, osim Poljske i Bugarske, zaustavi izvoz plina ukoliko ga ne budu plaćale u rubljama.

Ova informacija je izazvala je veliku zabrinutost kod građana naše zemlje. Iz Energoinvesta su kazali kako mogu potvrditi da od Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

U svom zvaničnom saopćenju, naveli su kako prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati jutros, gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja je potvrđena iz Gazprom Exporta.

“Vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, naša kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima”, naveli su u svom saopćenju.

O tome šta sada slijedi našoj zemlji, te zbog čega je Moskva obustavila isporuku plina baš Poljskoj i Bugarskoj. Ekspert za energente Almir Bečarević za Raport je komentirao najnovije poteze Moskve te analizirao moguće scenarije koji bi mogli zadesiti BiH.

“Prve dvije zemlje su Poljska i Bugarska, koje nisu pristale da plate u rubljama i gas je obustavljen. Poseban aspekt je blizine Bugarske, odnosno Truskog toka sa kojim se i mi snabdijevamo. Potenciram na jednoj tezi, da određene se stvari mogu desiti, a koje uopšte ne moraju više da zavise od Gazproma. Dakle, to je pitanje tranzita kroz Bugarsku i evo već danas su dati nalozi od premijera Bugarske da se prvo ispita što se izgradio Turski tok jer su ogromna sredstva uložena, a Bugarska je ostala bez prirodnog plina jer sav njen uvoz je sada zasnovan na pravcu Turski tok. Ujedno, osim toga dat je nalog da se ispitaju i svi ugovori koji idu preko Bugarske, a direktno su vezani za Turski tok”, pojasnio je Bečarević.

 

Zašto baš Poljska i Bugarska?

Bačarević ističe da je Bugarska u lošem položaju te da se svaki njihov potez koji će uslijediti može opravdati.

“Nije normalno da zatvorite jednoj zemlji plin i to zemlji koja vam je platila plin, ne u rubljama ali jeste u eurima i da onda omogućite toj zemlji da tranzituje gas i da još tako ostvarujete prihode, a u isto vrijeme ste građane Bugarske ostavili bez prirodnog gasa. Sada je autonomna odluka Bugarske šta će tu da uradi. Postoje tri moguće opcije: jedna opcija je da tako ostane i da tranzit ide, druga je da Bugarska uzima dio gasa koji se tranzituje preko Bugarske, te treća opcija je da kao zadnja recipročna mjera bude da se obustavi tranzit za bilo koju zemlju kroz Turski tok, odnosno preko Bugarske. To su opcije, ne kažem da će se ijedna opcija desiti, ali one su realne jer je već dat nalog da se preispita učešće Bugarske u Turskom toku i da se preispita kako su zaključivani ugovori o tranzitu za Turski tok”, istaknuo je Bečarević za Raport.

Bačarević navodi kako su kako su Poljska i Bugarska među prvim zemljama koje su odbile da plete plin u rubljama te je to vrlo vjerovatno razlog zbog kojeg je Putin odabrao baš ove dvije zemlje da prve ‘kazni’.

“Ne smijemo zaboraviti da su i jedna i druga zemlje članice Evropske unije i da to može biti pokazna vježba svim drugim zemljama u Evropi šta im se desiti ako se ne ponivuju zahtjevima Moskve. S druge strane, vidimo da Njemačka i Austrija hoće da plaćaju, a one su autori ideje da se ne pristane na ultimatum za plaćanje rubljama. Sada Njemačka zaobilazi svoje odluke kako bi mogla nekako da plati plin u rubljama, kako ne bi ostala bez njega. Ovo je pokazna vježba i prema ostalim zemljama. Mada, mislim da je i cilj da se napravi razdor među zemljama Evrope i to je upravo ono što se dešava. Jedne pristaju, druge ne pristaju plaćati u rubljama”, kazao je Bečarević.

Međutim, ono što posebno interesuje naše građane je da li postoji mogućnost da dođe do obustave isporuke plina našoj zemlji te ukoliko dođe do takve situacije, šta nam je činiti.
Ovo nije samo igra Gazproma

U tom kontekstu Bačarević se osvrće i na saopćenje Energoinvesta te podsjeća na situaciju iz 2009. godine.

“Oni se pozivaju da su dobili uredno nominaciju. Upravo 2009. godine smo i mi tako uredno dobili nominaciju, a onda je tri sata nakon toga obustavljena isporuka plina za 50 posto, a u dva sata poslijepodne gas je obustavljen u 100 posto iznosu. Ne mora se ništa desiti, ali Bugarska je ta koja odlučuje o tranzitu ruskog gasa i to zemlja kojoj su zavrnuli ventile. Bugarska koja 90 posto gasa koji utroši dobiva iz Rusije. To je veliki udar. Ovdje nije samo igra Gazproma, da li će on obustaviti ili neće. Ovdje se sada postavlja pitanje i onih zemalja preko koje ide tranzit, prva Bugarska. Upravo njoj je zatvoren gas, a da opet time Moskva, preko tranzita, zarađuje prihode i faktički finansira ono što radi u Ukrajini. Dakle, ne smijemo gledati samo jednu stranu priču, jedna strana priče jeste Gazprom, ali ovdje sada imaju i druge strane priče. Jednostavno svaka zemlja sada odlučuje šta da radi u datom trenutku. Vidjet ćemo u narednom periodu. I odgovor Evrope mora biti jednobrazan. Rusiji jeste cilj da razjedini Evropu”, smatra Bečarević.

Na samom kraju kazao je da ne smijemo isključivati opciju da dođe do obustave isporuke pline, te koja su to rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

“Kada govorimo o rješenju, onda moramo znati da rješenja iziskuju novac. Trenutno na mađarskom tržištu možete kupiti rumunski gas, ruski gas… Izbora imamo. Ali glavno rješenje BiH po pitanju snabdijevanja je drugi pravac snabdijevanja. To je rješenje svih problema. Zamislite da imamo konekciju sa Hrvatskom, da li bi ikog interesovalo da li je Rusija zatvorila ventil ili nije. Zašto to nije urađeno i zašto se to 10 godina valja u blatu ne znam. To je davno trebalo biti urađeno. Bili bi ležerniji, a ne bi strepili sada”, zaključio je Bečarević za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79