Ovo su Anel i Omar, jedini učenike 9. razreda jedne osnovne škole u Sarajevu

Mnogima će zvučati nevjerovatno, ali jedna sarajevska osnovna škola u razredu ima samo dva učenika. Anel Milak i Omar Čomor jedini su učenici devetog razreda u Osnovnoj školi “Šip”, piše Klix.

Osnovna škola na Šipu otvorena je 1. novembra 2021. godine, a trenutno je pohađa svega 90 učenika. To je veoma mali broj u odnosu na ostale sarajevske osnovne škole koje imaju više stotina upisanih učenika.

S obzirom na to da je škola na Šipu počela raditi sredinom školske godine, to je utjecalo i na broj učenika. Iz ove škole se nadaju da će broj đaka biti veći od naredne školske godine.

Ekipa Klix.ba posjetila je ovu sarajevsku školu kako bi upoznala dječake koji idu u malobrojni deveti razred. Po dolasku u školu Anela i Omara zatekli smo u opuštenom razgovoru dok su se pripremali za čas matematike.

Jedan od dvojice učenika u devetom razredu – Anel – ističe da se brzo snašao u novoj školi te da mu mnogo ne nedostaju velika odjeljenja.

“Mislio sam da će biti prilično dosadno, ali je bolje nego što sam očekivao. Mislio sam da će na časovima biti prazno, pusto. Međutim, to nadoknadimo intenzivnim radom, a učenje završimo veoma brzo”, kazao je.

Nastavnici u novoj školi su mnogo mlađi, kako kaže, bolje se razumiju i lakše uspostavljaju komunikaciju s njima.

“Nastavnici su mnogo opušteniji jer smo samo nas dvojica. Puno je lakše nego u brojnijim odjeljenjima. Svi su fascinirani razredom sa samo dva učenika, jer se uglavnom svi susreću s brojnijim odjeljenjima. Znali smo da će nova škola imati manje učenika te zbog puno odgovaranja neki nisu željeli doći u ovu školu. I ja sam mislio da ćemo mnogo više odgovarati, ali više ocijena dobijemo na aktivnost nego što odgovaramo”, kazao je.

Većina učenika posebno voli tjelesni odgoj, zbog druženja i različitih fizičkih aktivnosti. Dječaci naročito uživaju u grupnim sportovima, kao što su nogomet i košarka. Iako Anel i Omar ne mogu igrati grupne sportove na času tjelesnog odgoja, oni rade neke druge aktivnost, a često im se pridruži i nastavnik.

“Svi se nastavnici uglavnom prilagođavaju nama, pa tako i nastavnik tjelesnog. Radimo vježbe, odbojku, dodajemo se loptom, čak se i nastavnik pridruži i igra s nama. Fino je vidjeti nastavnika na djelu”, dodao je.

Omar Čomor također se brzo navikao na novu školu, iako je u staroj imao mnogo više drugova. Sada ih je dvojica, ali se tokom odmora druže i s učenicima iz drugih razreda.

“U razredu smo samo nas dvojica, što je potpuno drukčija atmosfera. Iako se nismo znali prije dolaska u ovu školu, brzo smo postali dobri drugovi”, kazao je.

Omar je ranije išao u Osnovnu školu “Musa Ćazim Ćatić”, gdje su razredi bili puno brojniji, što je utjecalo i na nastavnike.

“U mojoj prijašnjoj školi u razredu je bilo po 28 učenika, to je potpuno drugačija atmosfera. Nastavnici su u takvom okruženju mnogo nervozniji, jer 28 djece pravi buku i galamu. Kad nas je dvojica potpuno je drugačije”, kazao je dodajući da i kontrolni u ovakvom razredu izgledaju neobično.

On je dodao da mu, iako je stekao novo prijateljstvo s Anelom, ipak nedostaju drugovi iz njegove stare škole.

Nastavnica matematike Senada Zahiragić istakla je da se prvi put susrela s razredom u kojem su samo dva učenika.

“U ovoj školi radim od početka februara. Ovo je prvi put da se susrećem s razredom sa samo dva učenika. Ranije sam radila u nekim sarajevskim školama, ali u svakoj su razredi brojniji. S obzirom na to da je ovo nova škola, odjeljenja su nam manja, ali je lakše raditi kada je manje učenika u razredu. Možemo se više posvetiti učenicima i uraditi više zadataka”, kazala je.

Postoji nada da bi i u ovoj školskoj godini moglo doći do porasta broja učenika, kao i da bi ova dva dječaka uskoro mogla dobiti nove drugare. Kako su nam kazali, već su razgovarali s roditeljima koji su voljni svoju djecu upisati u deveti razred Osnovne škole “Šip”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79