Ovo su bivši pripadnici ARBiH koji se sumnjiče za zločine nad Srbima

Među slobode lišenim u akciji SIPA-e za ratne zločine u ilidžanskim naseljima su pripadnici 4. Viteške motorizovane brigade.

Iz medija saznaje imena slobode lišenih: Vahida Alađuza, Senada Gadže, Nezira Agana, Muje Vatreša i Sulje Hebiba.

Prema nepotvrđenim informacijama, oni se terete za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje u zatvorima za Srbe koji su bili formirani u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Hrasnici i nedovršenoj zgradi u blizini hrasničkog nebodera.

Među likvidiranim su Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radomir Milutinović, Dostimir Nikolić, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Vitomir Vasović i Maksim Šojić.

Podsjetimo, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA BiH, lišili su slobode pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79