Ovo su biznismeni koji preuzimaju Konzum i Mercator, jedan od njih je Bosanac

Tvrtka Open Pass, koja stoji iza preuzimanja Fortenova grupe, osnovana je u Malti, u maju 2020. godine, a jedini vlasnik te tvrtke je Gain Alliance, također iz Malte. U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i Josipa Jurčevića. Tvrtka Gain Alliance osnovana je istog dana kada i Open Pass, 11. maja 2020. godine, u Malti, a te dvije tvrtke nalaze se na istoj adresi u gradu Sliemi, piše Index.hr.

Protiv tvrtke Open Pass u Malti se od augusta ove godine vodi sudski postupak po privatnoj tužbi koji je pokrenuo Mihail Mohovikov, opunomoćenik ruske tvrtke SBK ART, registrirane u Rusiji, a koja se nalazi pod sankcijama. Naime, preko tvrtke SBK ART ruska Sberbank drži 42.5 posto vlasništva u Fortenova grupi.

Tužba u kojoj se spominju Vujnovac, Spudić, Jurčević te čelnik Fortenove Fabris Peruško pokrenuta je u Malti, i to za zlouporabu položaja te iznudu s krajnjim ciljem preuzimanja Fortenova grupe i teška je, kako piše Malta Today, 40 milijuna eura.

No, krenimo redom.

Nova vlasnička struktura

U popodnevnim satima Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je kako je dogovor s tvrtkom Open Pass ključna prekretnica za stvaranje nove vlasničke strukture u kojoj neće biti sankcioniranih dioničara. Peruško je najavio da će ti dioničari biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom.

U vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, SKB ART, odnosno Sberbank, drži 42.5 posto, Open Pass Limited ima 28.19 posto, VTB Europa 7.39 posto, dok manjinski vlasnici drže 21.9 posto. Open Pass danas je pristao osigurati ukupan iznos transakcije za izbacivanje ruskih udjela pod sankcijama, a tom transakcijom omogućit će se i konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora.

Tvrtka Open Pass, koju je Peruško danas predstavio kao spasitelja Fortenova grupe, registrirana je u Malti te je u većinskom vlasništvu tvrtke Gain Alliance. Tvrtka Gain Alliance ima 1200 udjela, od čega Pavao Vujnovac drži njih 840 (70 posto), Josip Jurčević 240 (20 posto), a Damir Spudić 120 +(10 posto).

Posljednja promjena vlasničke strukture bila je krajem juna ove godine.

Pavao Vujnovac trenutno je najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, njegove tvrtke su ključne u hrvatskoj energetici, a odnedavno proširio je svoje poslovanje i utjecaj na niz drugih gospodarskih područja, od trgovine i prometa do hotelijerstva.

Prema službenoj biografiji, Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na natječaju zaposlio u Prvom plinarskom društvu. U to vrijeme, PPD je bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog E.Ona.

Vujnovac ubrzo preuzima tvrtku koja je u to vrijeme imala velike dugove, a nakon što je 2012. godine PPD postao lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, krenuo je uzlet te tvrtke, a tako i Pavla Vujnovca.

Vujnovac upravlja s dvadesetak tvrtki

Preko holding kompanije Energia naturalis Vujnovac upravlja s dvadesetak tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza, otkupa i prerade voća i povrća.

Vujnovac je danas utjecajan u nizu hrvatskih tvrtki, a od formiranja Fortenova grupe 2019. godine sve se češće spominje u kontekstu trgovine. Vujnovcu je trebalo manje od 15 godina da od prvog zaposlenja dođe do titule najmoćnijeg poduzetnika u Hrvatskoj.

Kada se spominje Vujnovac, neizostavno je ime Josipa Jurčevića, njegova dugogodišnjeg poslovnog partnera i glavnog “operativca”. Vujnovac i Jurčević surađuju u brojnim tvrtkama, tako da “posao na Malti” nije iznenađenje. Jurčević, rodom iz Tomislav-Grada, bio je dugo godina visoko rangiran u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, a navodno je pripadao struji koju su vodili Tomislav Karamarko i Milijan Vaso Brkić.

Ukupno je deset godina bio zamjenik ravnatelja SOA-e, a tu državnu službu napustio je zadnjeg dana 2012. godine te odmah postao direktor tvrtke Luka Ploče energija. Nakon tog zaposlenja postao je neiscrpan ulagač, odnosno poduzetnik i hotelijer koji stoji iza izgradnje niza vila, hotela i ostalih smještajnih objekata. Danas je jedan od najimućnijih Hrvata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79