Ovo su cijene saobraćajnih kazni u BiH: Najmanja iznosi 30 KM

Prema Zakonu o saobraćaju u BiH propisane su dozvoljene radnje na putu, kao i kazne za nedozvoljene radnje. Svi uglavnom znamo “koja je cijena” onih uobičajenih prekršaja, međutim donosimo vam detaljniji spisak.

Za nekorištenje pojasa je propisana kazna od 100 KM i jedan kazneni bod. Identičnu kaznu ćete dobiti i ukoliko ne posjedujete potvrdu o registraciji automobila i stiker te ukoliko koristite mobilni telefon piše Klix.

Vozačku dozvolu na mjesec će vam, pored 100 KM i jednog kaznenog boda, oduzeti ukoliko: prekršite pravo prvenstva prolaza, pređete na crveno svjetlo na semaforu, pretičete s desne strane, pretičete kolonu od tri i više vozila, pretičete u nepreglednoj krivini ili ukoliko ne postupate po naređenju OSL-a. Također ćete kaznu od jedan mjesec oduzimanja vozačke i jedan kazneni bod dobiti ukoliko napravite saobraćajnu nesreću, a visina novčane kazne zavisit će od toga na koji način je nesreća napravljena.

Za vožnju bez položenog vozačkog ispita možete dobiti 400 KM, a izmjene u ovoj oblasti su u parlamentarnoj proceduri nakon što se u Sarajevu dogodila tragična saobraćajna nesreća, u kojoj su dvije mlade doktorice stradale nakon što ih je na pješačkom udario vozač koji nije imao položen ispit.

Čak dva mjeseca bez vozačke ćete ostati u slučaju najtežih prekršaja, odnosno ukoliko vozite neregistrovano vozilo, vozite s neodgovarajućim registarskim tablicama ili vozite pod zabranom. Osim toga, dobit ćete i dva kaznena boda te čak 400 KM novčane kazne.

Istu kaznu (400 KM, dva boda i dva mjeseca oduzimanje vozačke) dobit ćete u slučaju da odbijete alkotest ili ukoliko “naduvate” više od 1,51 promil alkohola u krvi, kao i u slučaju prekoračenja brzine više od 31 kilometar na sat.

Kada govorimo o ograničenju brzine, prekoračenje od 11 do 20 kilometara na sat kazna je 50 KM. U slučaju da prekoračite brzinu od 21 do 30 km na sat, kazna je 100 KM, jedan mjesec oduzimanje vozačke i dva kaznena boda.

Alkohol početnici uopšte ne smiju konzumirati pa će tako bilo kakvo prisustvo alkohola kod njih biti kažnjeno sa 50 KM. Ukoliko vozač ima od 0,31 do 0,80 posto alkohola u krvi, kazna je 50 KM i jedan bod, a ukoliko je od 0,81 do 1,50 procenata alkogola u krvi, kazna je 100 KM, jedan mjesec oduzimanje vozačke i dva kaznena boda. Sve preko 1,52 promila alkohola u krvi je 400 KM kazne, dva boda i dva mjeseca vozačka.

Prilično visoku kaznu od 400 KM platit ćete i u slučaju da dijete vozite na prednjem sjedištu.

Najmanje kazne su za nekorištenje kratkih svjetala, žmigavaca, nepropisno kretanje unazad, nekorištenje pomagala ili neposjedovanje vozačke dozvole sa sobom (30 KM). Ukoliko imate zatamnjena stakla platit ćete 40 KM. Isto toliko koštat će vas i nepropisno prestrojavanje, nekorištenje slova “P” kod početnika, nepropisno parkiranje.

Kazne od 50 KM važit će ukoliko ne posjedujete sve potrebne uređaje i opremu u vozilu, ne upalite svjetla za maglu, ne nosite kacigu i slično.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79