Ovo su dežurni brojevi Ambasade BiH u Grčkoj ukoliko ste u opasnosti od požara

Iz Ambasade BiH u Grčkoj pozivaju građane Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u Grčkoj, a kojima je potrebna pomoć ili informacija u vezi s požarima koji haraju ovom zemljom, da se jave na dežurne telefone +306936114304, +306978927003, +306941595498.

Brojevi su dostupni i mimo zvaničnog radnog vremena, rečeno je iz Ambasade.

Milica Ristović Krstić, ambasadorica BiH u Grčkoj, potvrdila je za “Nezavisne” da bi na Eviji noćas mogla biti izuzetno teška situacija. Te ponovila da se građani BiH mogu javiti u svako doba ukoliko im treba pomoć.

Iz Atine nam dolaze apokaliptične scene, a glavni grad Grčke je pod opsadom.

Na Eviji, ostrvu istočno od glavnog grada, odvijali su se dramatični prizori dok su trajekti, turistički brodovi i ribarske brodice požurili da evakuišu više od 1.000 ljudi iz primorskih sela i plaža. Mogli su se vidjeti muškarci i žene kako drže djecu te nose starije i ranjive osobe na stolicama dok su se ukrcavali na brodove tražeći spas.

Južnije na Peloponezu hitne službe su se peti dan zaredom borile da obuzdaju požare koji su uništili velike dijelove Ilije i Mesinije te su zaprijetili drevnoj Olimpiji, gdje se svake četiri godine pali olimpijski plamen.

Na Eviji se 570 vatrogasaca bori protiv požara, dodale su vlasti.

Požari su izbili u mnogim dijelovima zemlje tokom sedmodnevnog toplotnog talasa, najgoreg u Grčkoj u prethodne tri decenije, pa je država angažovala i vojsku da suzbija vatru, a nekoliko zemalja, poput Francuske, Egipta, Švicarske i Španije, poslale su pomoć u vidu aviona za gašenje požara.

Izdato je više naloga za evakuaciju stanovništva na desetine sela na kopnu i obližnjeg ostrva Evija, kao i naselja na periferiji Atine u kojima je vatra uništila šume i kuće u pravcu jezera Maraton, najvažnijeg rezervoara vode u glavnom gradu.

Šest oblasti stavljeno je u stanje pripravnosti zbog nekontrolisanih požara koji su se proširili Grčkom.
Pored Grčke, požari bjesne u Turskoj, Rusiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79