Ovo su imena potencijalnih ministara Nikšićeve vlade: Prvo moraju “skloniti” Fadila Novalića

Ovo su potencijalni ministri u Vladi Nermina Nikšića, među njima i jedan Krajišnik

Počeo je teći rok za formiranje Vlade Federacije BiH, a već se uveliko špekulira o njenom sastavu odnosno o tome ko bi mogli biti ministri.

Iako nije do kraja jasno kako će se ona formirati, s obzirom na to da je SDA-ov Refik Lendo odlučan o provođenju blokade jer njegova stranka ide u opoziciju, Osmorka i HDZ uvjereni su da će proces privesti kraju.

Zakonski rok je 30 dana, a to znači da bi već do 2. aprila trebali imati novu Vladu FBiH koja će zamijeniti ovu Fadila Novalića (SDA).

Poznato je da bi novi premijer trebao biti Nermin Nikšić (SDP).

Raport je uspio saznati nekoliko imena ministara koji su u opticaju, a tek za nekoliko njih je sigurno da će zaista i sjediti u Vladi FBiH.

Tako je npr. sigurno da će Nerin Dizdar (SDP) biti novi ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi FBiH definitivno će sjediti i Vojin Mijatović (SDP). No, trenutno još nije do kraja definirano da li će on biti ministar razvoja, obrta i poduzetništva ili MUP-a.

SDP bi također mogao kandidirati i Vedrana Lakića, bivšeg ministra finansija u Vladi TK, a kao četvrto ime spominje se i povratnik u Vladu FBiH Damir Mašić koji bi mogao preuzeti Ministarstvo obrazovanja.

NiP bi u raspodjeli mogao dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku – a tu će kandidirati Adnana Delića, trenutnog ministra privrede Kantona Sarajevo.

Iz Naše stranka, koja je dobila resor turizma i zaštite okoliša još uvijek nema imena kandidata.

NES, koji je u raspodjeli dobio Ministarstvo poljoprivrede mogao bi kandidirati Nermina Kljajića koji je trenutno ministar unutrašnjih poslova USK.

Stranka za BiH je, prema Raportovim informacijama, blizu da kandidira Erdala Trhulja za ministra energije, rudarstva i industrije. Trhulj je nekadašnji SDA-ovac koji je već vodio taj resor, po mnogima – jako uspješno.

Što se tiče HDZ-a, Dragan Čović je danas kazao da će s partnerima iz HNS-a u narednih nekoliko dana tek otvoriti proces dogovora oko šest ministarstava koja su pripala njima.

Prema nezvaničnim informacijama, Čović bi mogao ostaviti Denisa Lasića za ministra prometa i komunikacija. Isto tako, navodno Jelka Miličević neće ostati na poziciji ministrice finansija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79