Ovo su imena uhapšene sedmorke u Banjoj Luci, terete se za mučenja i ubijanja u Donjem Vakufu

U jutrošnjoj akciji SIPA-e na području Banje Luke uhapšeno je sedam osoba koji se dovode u vezu sa zločinima protiv čovječnosti koji su počinjeni 1992. godine u Donjem Vakufu.

Velika SIPA-ina akcija u Banjoj Luci, uhapšeno više osoba zbog ratnih zločina

Klix saznaje da su osumnjičeni Boško Savković, Sekula Šišić, Jovan Šatara, Zdravko Balaban, Jordan Ilić, Nenad Tanasić i Boško Bilić.

Oni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tog proljeća i ljeta nezakonito je zarobljeno oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Sedmorka je osumnjičena da su nad civilima počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zarobljenih osoba.

Četvorica su predata u nadležnost Tužilaštva BiH, a trojica su zbog trenutnog zdravstvenog stanja i sumnje u Covid oboljenje pušteni na liječenje uz saglasnost tužitelja. Tokom hapšenja policajci nisu vršili pretrese.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79