Ovo su kandidati za glavnog tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je, u sklopu provedbe konkursne procedure za petak, 10. maja, zakazalo intervjue s kandidatima za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS), potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Na razgovor su pozvana četiri kanditata koji zadovoljavaju određene kriterije, a koji su se prijavili na konkurs za glavnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo, raspisan 15. marta.

Prema nezvaničnim informacijama, za tu poziciju su konkurisali tužitelji Tužiteljstva Kantona Sarajevo – Sanin Bogunić, Sead Kreštalica, Sabina Sarajlija i Safet Hrapo.

Inače, pozicija glavnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo ostala je upražnjena, nakon što je Dalida Burzić, koja je tu dužnost obavljala u prethodnom periodu, odlukom VSTV-a Bosne i Hercegovine imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, piše Radiosarajevo.

Burzić je na novu poziciju zvanično stupila 1. aprila, a za vršiteljicu dužnosti glavnog tužitelja u Kantonalnom tužiteljstvu imenovana je njena zamjenica Anika Kešelj.

Prema utvrđenoj proceduri, kandidati za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo bi u sklopu intervjua trebali prezentirati vlastiti program rada, nakon čega se vrši njihovo bodovanje u skladu s novim aktima VSTV-a, odnosno novousvojenim kriterijima.

Kako su iz VSTV-a Bosne i Hercegovine ranije pojasnili, procedura se nastavlja na način da se na sjednici tog regulatornog tijela za poziciju glavnog tužitelja predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred Vijećem izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua.

Cjelokupna procedura završava se tako što VSTV kao kolektivno tijelo na sjednici donosi odluku o imenovanju na određenu poziciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79