Ovo su ljudi koji vedre i oblače na bh. političkoj sceni: Porodica Isak na prvom mjestu

Pozicioniranje članova porodice Isak na funkcije u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvale su, i dalje izazivaju, buru u javnosti.

Arnel Isak, nekadašnji NES-ovac, bio je među ključnim rukama koje su izglasale novu Vladu FBiH, a među članovima Vlade izglasan je i njegov otac Ramo Isak kao ministar unutrašnjih poslova. Arnel je potom bio predložen za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nedavno je Vlada FBiH imenovala drugog sina Rame Isaka Rusmira za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Ramo Isak formalno nije glasao piše Faktor.

Članovi porodice Isak nisu jedini pojedinci koji “vedre i oblače” bh. političkom scenom.

Jedan od ključnih za imenovanje Vlade FBiH, nametnute odlukom visokog predstavnika, bio je Kenan Uzunović, koji je u Federalni parlament izabran kao član Bh. Inicijative-Kasumović Fuad, da bi prešao u NES, a onda, suprotno politici te stranke, glasao za novu izvršnu vlast.

Uzunović je sada predložen za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma. Arnel Isak je objavio da odustaje pa predlože svog kolegu Uzunovića. Obojica su, zajedno s Ramom Isakom, članovi nove stranke Snaga naroda.

I dok Snaga naroda smatra da raspolaže pozicijom u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kao da je njihova privatna i nije isključeno da će im biti udovoljeno, tu je i Elzina Pirić, zastupnica PDA, treća bez čije se ruke ne bi imenovala Vlada FBiH. Ta Vlada je omogućila da kadrovi stranke PDA, čiji je osnivač i stvarni čelnik Mirsad Kukić, budu imenovani u rukovodstvo Rudnika mrkog uglja Banovići, čime je vraćena višegodišnja moć Kukića u ovoj bh. općini.

Ova tri imena, Isak, Uzunović i Pirić i dalje održavaju tijesnu većinu u Parlamentu FBiH.

“Moć” na bh. sceni ima i Damir Marjanović iz Pokreta “Za nove generacije”, koji je važan da bi “Trojka” u Kantonu Sarajevo iz vlasti izbacila Stranku za BiH. Tako je Marjanović, prema pisanju medija, zatražio da uz podršku zastupnika Redže Lemezana predloži imena čak dvoje ministara. Ovaj saziv Vlade KS nije jedini na koji je Marjanović imao određeni utjecaj.

I u Brčko distriktu postoji jedan čovjek koji se izdvaja na tamošnjoj političkoj sceni.

Abdulah Iljazović je kao zastupnik Stranke za BiH, u koju je došao iz Naroda i pravde, izglasao smjenu gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića i imenovanje Zijada Nišića iz Stranke za BiH.

Sada je Iljazović potpisao inicijativu za smjenu Nišića kako bi on bio imenovan za gradonačelnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79