Ovo su najmlađi kandidati za načelnike: Od “Kralja šiše” do “najzgodnijeg kandidata u RS-u”

Sudeći prema do sada poznatim imenima koja će se naći na glasačkim listićima za načelnike i gradonačelnike na predstojećim Lokalnim izborima, najmlađi kandidat dolazi iz Zenice.

Bivši YouTuber i ,,kralj šiše” kandidat za gradonačelnika Zenice!

Radi se o Arnelu Isaku, 24-godišnjem ministru za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, te kandidatu A-SDA za gradonačelnika Zenice. Isak je široj javnosti postao poznat nakon što ga je ta stranka, kojom u Zenici rukovodi njegov otac Ramo Isak, predložila za kantonalnog ministra.

Isak, u Zenici poznatiji i kao “Kralj šiše”, je već započeo predizbornu kampanju, te je na njegovoj i na Facebook stranici njegovog oca Rame Isaka objavljen niz amaterskih promotivnih videa.

Dvije godine je od Arnela Isaka starija Nejira Sarajlić, kandidatkinja Platforme za progres za načelnicu Općine Stari Grad Sarajevo, dok njen stranački kolega, 39-godišnji Edin Bunda, ulazi u utrku za načelnika Općine Ilidža. Oboma su, prema njihovim tvrdnjama, ovo prva politička iskustva, te do sada nisu bili politički aktivni.

Stranka koja je ponudila najveći broj kandidata za načelnike i gradonačelnike je SDA, a njih 17 su mlađi od 40 godina.

Najmlađi među njima je Jasmin Musić, 28-godišnji kandidat za načelnika Općine Ključ, a godinu dana stariji je Adnan Mujanović, kandidat za načelnika Općine Vukosavlje. Kandidat za načelnika Breze Vedad Jusić i kandidat za načelnika Novog Goražda Muhamed Mašić imaju po 30 godina, dok kandidat za načelnika Lukavca Irfan Halilagić ima 32 godine.

Mirsad Aličajić iz Cazina i Mersudin Nanić iz Bužima su 33-godišnji SDA-ovi kandidati za načelnike, dok su među kandidatima mlađim od 40 godina još Mirnes Tukić (Doboj jug, 36), Mirsad Čizmić (Žepče, 36), Almin Ćutuk (Pale u FBiH, 35), Advan Akeljić (Vitez, 37), Mirnes Nuhić (Kiseljak, 37), Amel Saltaga (Glamoč, 39) i Salih Dubičić (Bratunac, 39).

Iako ulazi u utrku za svoj treći uzastopni mandat, aktuelni SDA-ov načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić ima tek 37 godina, a njegov vršnjak je aktuelni zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, koji će na predstojećim Lokalnim izborima biti kandidat za gradonačelnika Zenice. Dvije godine stariji od njih je Mirza Ganić, aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona i kandidat za gradonačelnika Visokog.

SDP, Naša stranka, Narod i pravda i NBL u Kantonu Sarajevo nastupaju kao “Četvorka”, a njihovi najmlađi kandidati za načelnike su 35-godišnjaci, Adnan Delić u Novom Gradu i Nermin Muzur na Ilidži. Kandidat “Četvorke” u Vogošći Dženan Brkanić ima 39 godina, a kandidat u Ilijašu Amar Dovadžija 37.

Za mlađe snage u Kantonu Sarajevo se odlučila i koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza, pa će kandidatkinja te koalicije u Novom Sarajevu biti Adna Pandžić i u Novom Gradu 34-godišnja Elma Mujadžić.

U Kreševu je Demokratska fronta za načelnika kandidovala 33-godišnjeg Darija Marića, dok je 39-godišnji Sedmedin Amiđić kandidat za načelnika Kaknja.

Tridesetogodišnja Alma Muratović je kandidatkinja SDP-a za načelnicu Srebrenika, a pet godina stariji od nje je Ernest Imamović, kandidat te stranke za gradonačelnika Goražda.

Među najmlađim kandidatima za načelnike je SDS-ov Slobodan Simić, 25-godišnjak koji je ušao u utrku za načelnika Donjeg Žabara. Trinaest kandidata SDS-a za načelnike i gradonačelnike su mlađi od 35 godina. Milan Aleksić, kandidat za načelnika Općine Prnjavor, ima 29 godina, Ljubiša Petrović, kandidat za gradonačelnika Bijeljine, ima 32 godine, a Marinko Božović, aktuelni načelnik Općine Istočna Ilidža, ima 34 godine.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da ta stranka u 20 općina ima kandidate za načelnike mlađe od 35 godina, a tri kandidata su mlađa od 30 godina. Radi se o kandidatima u Modriči, Pelagićevu i Berkovićima.

Lokalni portali u Hercegovini su Bojana Kojovića, 28-godišnjeg SNSD-ovog kandidata za načelnika Berkovića, predstavili kao “najmlađeg i najzgodnijeg kandidata za načelnika u RS-u”.

PDP će na predstojećim Lokalnim izborima za načelnike i gradonačelnike ponuditi dvojicu 27-godišnjaka. To su Mitar Vidaković u Zvorniku, te aktuelni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković, koji je kandidat za gradonačelnika Banje Luke.

Tridesetdvogodišnji Goran Pejaković je kandidat HDZ-a BiH za načelnika Travnika, a dvije godine stariji od njega su Vedran Markotić, kandidat za načelnika Ljubuškog, i Ante Begić, kandidat za načelnika Posušja. Po 37 godina imaju kandidati HDZ-a BiH za načelnike Gornjeg Vakufa i Bugojna, Dražen Matišić i Igor Vrljić.

Rok Centralne izborne komisije za ovjeru kandidatskih listi je 11. septembar, a imena svih kandidata bi trebala biti objavljena do 1. oktobra. Lokalni izbori su, podsjetit ćemo, zakazani za 15. novembar prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79