Ovo su neka od najtraženijih zanimanja u BiH: Zašto ih većina budućih srednjoškolaca zaobilazi u širokom luku?!

Brojni mladi koji nisu završili neka od navedenih zanimanja u kasnijoj dobi odlučuju se za prekvalifikaciju, a sve to zbog nemogućnosti pronalaska posla u struci za koju su završili školu…

– Za obavljanje poslova u odjelu zavarivanja tražimo više motiviranih kandidata (m/ž) metaloprerađivačke struke – stoji u jednom od brojnih oglasa bh. tvrtki koje vape za ovim zanimanjem.

A uprkos velikoj potražnji za svim vrstama deficitarnih zanimanja, i ove godine praksa, odnosno upis i biranje zanimanja mladih, nije se drastično promijenila, piše Večernji list BiH.

Statistika na evidencijama

– Mladima treba skrenuti pažnju da prilikom izbora zanimanje ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primijene na radnom mjestu. To je najbolji način da mlade osobe nađu posao, a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba – kazao je nedavno direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

No, uprkos stalnim savjetima za siguran pronalazak posla, većina budućih srednjoškolaca i dalje u širokom luku zaobilazi deficitarna zanimanja, zbog čega nekima od njih, poput zidara i modelara obuće, prijeti ukidanje, unatoč tome što će učenike koji se odluče za upisivanje deficitarnih zanimanja na tržištu rada i ove godine stipendirati entitetske i kantonalne vlade, ali i lokalna vlast.

– U prvi razred nismo upisali nijednog učenika za smjer modelar obuće. Imamo jedan razred dizajnera modnih tehničara u kojem se nalazi 14 učenika i oni dobivaju 160 KM gradske stipendije – izjavila je direktorica Politehničke škole Sanela Praštalo za Glas Srpske.

Nedostatak radne snage

Uvidjevši problem s nedostatkom rane snage za zanimanja zavarivač, zidar – fasader – izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovatelj rudarske mehanizacije površinskog kopa, učenici koji u školskoj 2020./21. godini upišu prvi razred srednjih škola s liste deficitarnih zanimanja moći će se prijaviti na konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola.

U cilju motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000 maraka za stipendiranje ovih učenika srednjih škola, stoji na službenoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

S druge strane, brojni mladi koji nisu završili neka od navedenih zanimanja u kasnijoj dobi odlučuju se za prekvalifikaciju, a sve to zbog nemogućnosti pronalaska posla u struci za koju su završili školu.

– Radi se uglavnom o mladim ljudima koji nemaju posao ili su nezadovoljni trenutnim pa se kroz programe prekvalifikacija i učenje stranog jezika pripremaju za odlazak s ovih prostora – rekao je za Nezavisne Samir Gazibegović, direktor Centra za obrazovanje odraslih.

Jedan od mladića koji razmišlja o prekvalifikaciji, odnosno završavanju škole za zavarivača, jest i mladi Banjalučanin.

– Radio sam uglavnom kao konobar, ali kakva je sad situacija, ne bi bilo loše da imam dodatno zanimanje koje je traženo. Za zavarivača, pogotovo kvalitetnog, apsolutno će uvijek biti posla – rekao je mladi Banjalučanin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79