Ovo su nove cijene polaganja vozačke dozvole

Osposobljavanje kandidata za vozače motornih vozila djelatnost je od posebnog društvenog značaja.

Međutim, Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja koja još uvijek prema važećim Pravilnikom nema propisane cijene osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila i trenutno autoškole slobodno određuju cijenu osposobljavanja.

Zakonom je regulisano da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog Ministarstva komunikacija i prometa, donosi odluku kojom se utvrđuju jedinstvena minimalna vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.

Međutim, iako je bilo najavljivano još krajem prošle godine da će biti usvojen novi Pravilnik, do toga nije došlo.

“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je pripremilo teksta Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Naredni korak je bilo upućivanje Nacrta odluke na mišljenja Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je imalo određene sugestije koje su prihvaćene. Ono što je još ostalo jeste upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Vijeća ministara BiH” – kazali su za Radiosarajevo u resornom ministarstvu naše države.

Prema Nacrtu, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost nastavnog časa za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznosila bi sedam KM.

Također, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost časa osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila iznosila bi 30,50 KM.

Prema prijedlogu resernog ministarstva, utvrđene su i minimalne cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju te one iznose 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Na osnovu ovih prijedloga, a ukoliko u obzir uzmemo propisano trajanje časova teorije i vožnje, minimalni troškovi osposobljavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita B kategorije iznosit će do 1.300 KM.

Međutim, ovo nije finalna cijena!

Naime, na ovu novčanu sumu moraju se dodati i ostali troškovi polaganja prve pomoći, vađenja ljekarskog uvjerenja, nabavka udžbenika za toretske saobraćajne osnove i saobraćajna pravila, izlazak na testiranje saobraćajne teorije i pravila, i završno praktično polaganje – na osnovu kojih ukupna cijena za B kategoriju na kraju može narasti i do 1650 KM.

Stupanjem na snagu ovog Nacrta, zakonski će se uspostaviti minimalna vrijednost nastavnog i praktičnog sata za oblast osposobljavanja kandidata za vozače na prostoru cijele BiH, što to do sada nije bio slučaj.

Ovo u praksi znači da će autoškole moći da utvrde i višu cijenu časova, ali ne i nižu od ovih koje su predložene po prijedlogu državnog resornog ministarstva.

Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednoga sata kao osnove za oporezivanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79