Ovo su nove mjere koje stupaju na snagu u ponoć u Hrvatskoj

Nove mjere koje je donio Štab Hrvatske, a na snagu stupaju u ponoć, danas su objavljene na web stranicama Civilne zaštite, piše Index.hr.

Zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s COVID-potvrdama i uz suglasnost lokalnih štabova ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz COVID-potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima je moguća prisutnost 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju COVID-potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

“U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata, ali će biti bolja kontrola”, rekao je Božinović.

Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima – na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Upotreba maski obavezna je bez obzira na posjedovanje COVID-potvrda na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Dosad je to bila samo preporuka.

Također se uvodi obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće god je to moguće.

Ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je najavio da nastava u školama u ponedjeljak počinje uživo, kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s Ministarstvom.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u nedjelju bilo 44.633 oboljelih od COVID-infekcija. Među njima su 1.874 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 242. U samoizolaciji su trenutno 19.072 osobe.

Protekle je sedmice zabilježeno gotovo 45 hiljada novih slučajeva, što je rast od 61 posto u odnosu na sedmicu prije.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79