Ovo su podaci: Evo kolika je šteta nakon jutrošnjeg zemljotresa u BiH

Snažan zemljotres koji se dogodio jutros na području Bosne i Hercegovine uznemirio je građane nekoliko gradova. Jačina zemljotresa bila je 4.8 stepeni po Rihterovoj skali.

Kako je za portal “Avaza” kazala Amra Krehić, iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, ne može se precizirati da li će se dogoditi još jedan zemljotres danas.

Dobili pozive

– Jutros u 8:07 sati dogodio se zemljotres umjerene jačine na području Hercegovine. Epicentar zemljotresa bio je na području između Mostara i Širokog Brijega. Magnituda je 4.8 Rihtera, a intezitet u epicentru je bio 6 stepeni Merkalijeve skale – rekla je Krehić za portal „Avaza“.

Dodala je da se ovaj potres osjetio na širem području Hercegovine kao i na ostatku države. Naglasila je da se osjetio u Sarajevu te da su u Centru dobili nekoliko poziva građana Sarajeva.

Zemljotres se ne može prognozirati

– Ne možemo tačno reći da li će biti još zemljotresa. Ne možemo prognozirati zemljotrese ni kada će se desiti ni hoće li se desiti, niti koja će biti magnituda. Ne treba paniku stvarati. Zemljotresi su se uvijek dešavali, to je prirodna pojava – kazala je ona.

Istakla je da je država BiH vrlo aktivno seizmičko područje, a pogotovo Hercegovina, centralna Bosna i područje oko Banja Luke.

– Kada se desi zemljotres treba ostati smiren i napustiti prostorije. Ne koristiti lift, stepenice i stati ispod štokova – poručila je Krehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79