Ovo su simptomi novog opasnog delta soja koronavirusa

Opasni delta soj jučer je i zvanično potvrđen u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Avaz rekao Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva analizirani su uzorci turista iz Šapnije koji su došli u Međugorje.

Pet turista je pozitivno na koronavirus, a kod dvoje je potvrđen delta soj, dok su tri uzorka sumnjiva.

Nije dokazano da je smrtonosniji
Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a ovaj soj od alfe je opasniji jer se brže širi.

Smatra se da je virulentniji, a nije dokazano da je smrtonosniji.

Prema aktualnim istraživanjima delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa – prema podacima iz Velike Britanije, radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja.

“Dominantna” na Starom kontinentu
Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja avgusta, ocijenio je prošle sedmice Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu očekuje da ta varijanta postane “dominantna” na Starom kontinentu do avgusta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79