Ovo su službenici UIO koji su uhapšeni u akciji SIPA-e

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su jutros u akciji “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja,odnosno korupciju i reketiranje privrednika.

Slobode je lišen šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju, piše “Glas Srpske”.

Najmanje šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH uhapšeno jutros u Tuzli

Osim njega uhapšeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić. Nezvanično, svi su službenici Regionalnog centra UIO u Tuzli.

Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Akciju SIPA sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH.

Prije dvije godine, krajem februara, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA su uhapsili 11 carinskih službenika zbog primanja mita na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog sumnje da su nezakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79