Ovo su svi mutni poslovi visočkoj tajkuna Harisa Ihtijarevića

McDonald’s je prije dva dana objavio da se povlači iz Bosne i Hercegovine. Od danas je zatvoreno svih pet restorana koje McDonald’s ima u Sarajevu i Mostaru. Bosna i Hercegovina je treća država nakon Rusije i Bjelorusije iz koje se McDonald’s lani povukao. Samo što u BiH razlog nije ruski napad na Ukrajinu.

Razlog je bosanski tajkun Haris Ihtijarević, lokalni vlasnik McDonald’sove franšize. Ihtijarević je poznato ime na bosanskim portalima, bivši direktor Službe zajedničkih poslova Federacije BiH, predsjednik Upravnog odbora federalne Agencije za bankarstvo i član Upravnog odbora BH gasa.

Kad je u julu 2011. otvarao prvi McDonald’s u Sarajevu, na otvorenje su došli gradonačelnik Alija Behmen koji je pojeo prvi hamburger, Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija, tada u samom vrhu vlasti BiH. U trenutku kad su se političari fotografijali u McDonald’su, financijska policija vodila je istragu protiv Ihtijarevića zbog niza pronevjera državnog novca.

Šta sve posjeduje visočki tajkun Haris Ihtijarević: “Čovjek zbog kojeg su 152 osobe dobile otkaz u McDonalds-u”

Evo samo nekih povoda za istragu. Ihtijarević je dodjeljivao u zakup poslovne prostore ministarstva odbrane po nerealno niskim cijenama, bez natječaja, bez zakonom nedefiniranih rokova, ponekad mimo odluka Federalne vlade. Raspolagao je s njima kao da je osobno vlasnik. Među prostorima s kojima je Ihtijarević muljao je i sporni prostor Raiffeisen banke koji ga je koštao McDonald’sove licence.

Malverzacijama s prostorima, koje je mogao izvoditi zbog nesređenih procedura i regitsra preuzetih državnih nekretnina, Ihtijarević je budžet oštetio za milione eura. Ihtijarević je na političkoj dužnosti trošio hiljade budžetskih eura za poslovne poklone po astronomskim cijenama, uključujući poklone koji pravilnicima uopće nisu bili dopušteni. Na putovanja, za koja nije mogao dokazati da su poslovno opravdana, trošio je desetke hiljada eura i isplaćivao si dodatne troškove koji se inače plaćaju iz dnevnica.

Nemilice je trošio na telefonske račune, a budžet za renoviranje prostora u zgradi Parlamenta FBiH napuhao je na nevjerojatne iznose, bez dokumentacije i iz budžetskih stavki koje nisu predviđene za to. Isplaćivao je pola plaće pomoćniku direktora u Odjelu za pravne poslove iako on na to nije imao zakonsko pravo. Sjedio je u više nadzornih odbora mimo zakona, prenosi plavakamenica.hr.

Kako je propao visočki tajkun Haris Ihtijarević: “Ugasio McDonalds, ne plaća kirije, krade parking”

Potrošio je desetke hiljada eura na reprezentaciju, na temelju računa bez specifikacije i navedenog povoda za preprezentaciju. Financijske knjige Službe kojoj je Ihtijarević bio na čelu nisu bile usklađene pa se za tisuće eura prihoda nije mogao utvrditi izvor, čime je prekršeno nekoliko zakona. Služba je primjerice davala ugostiteljske usluge zaposlenicima federalnih institucija i naplaćivala ih u gotovini, ali mogli su ih dobiti i vanjski korisnici, također za gotovinu.

Iako su im lokali bili registrirani kao interni, vodili su ih kao javne restorane i izdavali račune, sve ijednog dokumenta i suglasnosti vlade FBiH i Vijeća ministara koji su obvezni.

Outsourcali su poslove održavanja i osiguranja fizičkim osobama s ugovorima na mjesec dana koji su se obnavljali usred godine, mimo svih državnih pravilnika. Sve to Ihtijarevića nije ništa koštalo. Pojavljivanje najmoćnijih SDP-ovaca na otvorenju njegova McDonald’sa bila je i javna i formalna amnestija. Razriješen je na poziciji direktora Službe zajedničkih poslova Federacije BiH ali je mogao mirno nastaviti razvijati biznis na mutnim transakcijama.

Vlasnik franšize McDonald'sa Haris Ihtijarević 12 godina krao vodu od Avaza, a ne od KJKP “Vodovod i kanalizacije”

Problemi s McDonald’som počeli su nedavno, kad je Ihtijarević izgubio sudski spor protiv Raiffeisen banke, koja ga je tužila zbog neplaćanja najma za McDonald’sov lokal u centru Sarajeva. Na sudu je utvrđeno da Ihtijarevićeva tvrtka Gliee 581g godinama nije plaćala prostor, dugovi su narasli na više od 500 hiljada eura, pa je po nalogu suda McDonald’s morao iseliti iz prostora.

Ihtijarević se na sudu branio visokim troškovima, no utvrđeno je da je na McDonald’su zarađivao više od osam miliona eura godišnje, sa čistim profitom većim od milion eura.

Kad je McDonald’s doznao za suđenje odlučio je provjeriti kako Ihtijarević ispunjava obveze iz franšiznog ugovora. Ono što su otkrili izazvalo je odluku o momentalnom ukidanju poslovanja u BiH i zatvaranje svih restorana. Ihtijarević, za kojega portal Crna-Hronika.info piše da vodi još jedan unosni biznis, ilegalni parking u centru Sarajeva (navodno je ogradio tri parcele u državnom vlasništvu i pretvorio ih u privatni parking), trošio je novac kako je htio. Do te mjere da je na leasing kupio luksuznog Bentleya koji je plaćao McDonald’s, a reklamne billboarde na udarnim pozicijama koje je također plaćao McDonald’s za izborne je kampanje davao lokalnim političarima.

Haris Ihtijarević ogradio tri parcele koje su u državnom vlasništvu i pretvorio ih u parking mjesta

Licenca mu je oduzeta zbog sramoćenja McDonald’sovog brenda, koji se, kako su rekli čitatelji koji su tamo jeli, cijelo vrijeme ionako sramotio ne samo kriminalnim vlasnikom franšize, nego i očajnom kvalitetom hrane: drveni ko zna kad smrznuti pomfrit, mali suhi burgeri, loši umaci…a zadnjih sedmica McDonald’s u Sarajevu nije imao ni Cole, Fante ni Spritea, prodavali su samo ledeni čaj.

Portal Žurnal je također istražio za šta je sve Ihtijarević sa svojim saradnicima prijavljivan proteklih decenija. Pravosudne institucije ocijenile su da nema osnova čak ni za istrage.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je od 2017. do 2020. godine donijelo tri naredbe o neprovođenju istrage protiv Harisa Ihtijarevića u različitim predmetima. Ove naredbe uslijedile su unatoč detaljnim izvještajima o počinjenim zloupotrebama koje je Tužilaštvu uputila Finansijska policija FBiH. U svakom od ovih izvještaja Ihtijarević je u različitom društvu i sa različitim ulogama – kao predsjednik UO Agencije za bankarstvo FBiH, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, te većinski vlasnik i prokurist u društvu Zelo d.o.o. Zajedno sa njim, tokom godina prijavljivane su i osobe koje danas obavljaju važne javne funkcije, ali su naredbama Tužilaštva KS-a ipak amnestirane.

Među njima je i Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, optužena u aferi Respiratori.

Pročitajte potresno pismo radnika McDonaldsa: “Želim da se obratim vlasniku izgubljene licence Harisu Ihtijareviću i da ga pitam ovo”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79