Ovo su zaključci Kriznog štaba u Sarajevu: Od trijaže, popune bolnica do vodilje za hospitalizaciju

Danas je održana sjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo na kojoj su, kako saznajemo, jednoglasno doneseni zaključci o novim mjerama koji se tiču rada zdravstvenog sektora i pacijenata u Sarajevu.

Prvi zaključak, kako saznaje Klix, tiče se jasne trijaže kliničke slike pacijenata za koje se sumnja na Covid i onih kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa s ciljem upućivanja ka bolnicama. Trijaža će se raditi svaki dan od 8 do 22 sati.

Drugi zaključak se tiče uspostave Covid punktova, svaki dan od 20:00 do 08:00 sati na Saraj polju koji pokrivaju i kadrovi iz drugih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Direktorima javnih zdravstvenih ustanova primarnog nivoa je naloženo da dostave spiskove svih kadrova kako bi se rasporedili u Covid centre JU Dom zdravlja KS. Za transport pacijenata će biti zadužena Hitna pomoć.

Naredni zaključak tiče se pacijenata s blagom kliničkom slikom koji će se opservirati u kućnim uslovima, dok će se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom hospitalizirati u Općoj bolnici.

Pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom se hospitaliziraju u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevu do popunjavanja kapaciteta obje bolnice u skladu sa Narednom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Ukoliko se popuni 90 posto bolničkih kapaciteta bit će sazvan hitan sastanak Kriznog štaba.

Krizni štab KS je naložio hitnu nabavku devet sanitetskih vozila za potrebe devet organizacionih jedinica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i još po najmanje jedno vozilo za potrebe Opće bolnice i KCUS-a za prijevoz pacijenata zaraženih koronavirusom.

Danas je donesena i odluka da će dr. Anisa Bajramović mijenjati Aidu Pilav do njenog povratka na mjestu predsjednice Kriznog štaba KS.

Na kraju je zaključeno da vodilja za hospitalizaciju pacijenata neće biti isključivo pozitivan PCR test nego i klinička slika i eventualno antigenski brzi test, koji će zatim trebati biti potvrđen i PCR testom.

Domovima zdravlja je hitno naloženo da iskažu potrebe za mobilnim timovima i preraspodjelom kadrova iz drugih zdravstvenih ustanova za Covid timove, a dat je rok od 48 sati.

Krizni štab je upoznat da članovima ispred Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji su trebali prisustvovati inspekcijskom nadzoru od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove u KCUS-u nije dozvoljeno prisustvo (Ismetu Gavrankapetanoviću i Izetu Smajiću).

Današnjoj sjednici Kriznog štaba prisustvovali su: Adem Zalihić, Muhamed Ahmić, Milan Mioković, Anisa Bajramović, Refet Gojak umjesto Rusmir Baljić, Anis Krivić, Jasna Agić, Amra Isić, Ednan Drljević, Ismet Gavrankapetanović, Sakib Katana, Alen Katović, Amra Junuzović, Kemal Beganović, Izet Smajić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79