Ovo su znakovi da je vrijeme za pranje motora!

Jedna od najčešćih problema automobilskih motora je prekomjerna potrošnja ulja, a jedan od uzroka te pojave može biti prljanje, odnosno stvaranje naslaga na klipnim prstenovima (karikama).

Naslage je nekada moguće ukloniti relativno lako i jednostavno – hemijskim čišćenjem.

Naime, u automobilima se nalaze stotine tipova motora, ali su njihove konstrukcije u osnovi slične. To se odnosi na cilindre, klipove i karike, čija je funkcija da ostvare nepropusnost između njih. Tako je kod skoro svih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Obično se na svakom klipu nalaze tri prstena, i ako oni ne funcionišu kako treba, motor gubi kompresiju i snagu, pa počinje da troši više goriva i ulja, a dijelovi koji su u direktnom kontaktu mehanički se troše. Naravno, to se dešava i zbog loše konstrukcije i zbog grešaka u materijalu.

Naslage koje se stvaraju u motoru su često izvor problema. Najbolje rješenje je kompletno rastavljanje motora, čišćenje, otklanjanje nedostataka, jednostavno rečeno, kompletan remont motora. Naravno takvo rješenje nije jeftino, a moguće su i greške.

Međutim, za uklanjanje naslaga, u nekim slučajevima, moguće je “hemijsko čišćenje”, koji je neuporedivo jeftinije, jednostavnije i brže, ali ne donosi uvijek željene rezultate.

Takav postupak se može pojednostavljeno opisati kao: skidanje svijećica, ulivanje sredstva za čišćenje u cilindre, pažljivo pomjeranje klipova okretanjem radilice, sve dok se nečistoće ne “rastope”, nakon čega ih treba ukloniti. Ovaj postupak može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

Za hemijsko čišćenje motora postoje različiti aditivi, pa je najbolje koristiti proizvode provjerenih proizvođača. Postoje i “alternative iz kućne radionice”, kao što je na primjer mješavina petroleja i kerozina, pa čak i “majstori” koji će u cilindre sipati koka-kolu…

Naravno, preporuka je da sve takve “zahvate” prepustite iskusnom mehaničaru, koji će znati da proceni da li je dovoljno obaviti samo hemijsko čišćenje, ili je potrebno raditi kompletan remont motora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79